Болница разгневи кмета си с призив за дарения от боб и маски

19:47, 17 окт 20 25 3756 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Призив на болницата в Златоград за дарения предизвика вълнения в малката южна община. От няколко дни в социалните мрежи се върти зов за помощ от лечебното заведение, което приема подкрепа под всякаква форма - хранителни продукти като боб, леща, картофи, олио, брашно, медицински консумативи като защитни маски и облекла, а също и пари, за което е обявена банкова сметка.

Отново рекорд: 998 нови случая на COVID-19

Вчера например в профила на "Златоград Нюз" се появи съобщение, което започваше така: "Болницата в град Златогад не може да бъде запазена без вашата помощ! Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка се обръщаме към вас с настоящата покана – молба да подпомогнете БОЛНИЦАТА в град ЗЛАТОГРАД, според възможностите си, като направите дарение на следните продукти..."

На практика болницата е в стабилно състояние, призна пред Нова телевизия директорът д-р Людмил Личев, след като любопитни медии започнаха да разпитват за какво са й на лечебницата картофи и боб, съобщи segabg.com. Той обаче отправил призива, за да ориентира благодетелите си от какво има нужда здравното заведение. „Хората от района са свикнали и ни даряват много картофи, лук, ред други селскостопански продукти точно по това време, когато се събира продукцията“, обясни той. Продуктите се ползват в кухнята на болницата, където се готви за персонала и за пациентите, а призив за дарения се отправял всяка есен.

Маските от коя материя предпазват най-добре от COVID-19?

Кметът Мирослав Янчев обаче видя това като излагация на общината пред останалата част от страната. "От 13 години управлявам общината. Недоумявам, че това нещо може да бъде изписано от общинско учреждение без наше съгласие и без резолюцията на Общинския съвет, който е принципал на болницата. Обявата категорично се разминава с действителността. Нашата болница е стабилна. Има текущи задължения, които са около 30 000 лева", обяви той пред радио "Фокус". Директорът на болницата пък признава, че не е питал общината за призива, но смята, че в него няма нищо лошо.

Въпреки думите на кмета Янчев, не всичко в златоградската болница е цветя и рози. Тя няма инфекциозно отделение, но лекува пациенти с COVID-19, като в момента се грижи за 10 такива пациенти. Заради липсата на инфекционист, здравната каса не ѝ плаща напълно клиничната пътека.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама