Без напредък по казуса с идентичността на Гоце Делчев

20:04, 16 окт 20 25 2623 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Без напредък по въпроса за идентичността на Гоце Делчев е приключила срещата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се проведе в Скопие.

„Нямахме нито възможност, нито време да напреднем по въпроса за Гоце Делчев. Това остава като задача в бъдеще“, заяви съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров. Той е категоричен, че не ние определяме идентичността на Гоце Делчев, а той сам се е определил, както и цялото негово семейство.

Заев: Гоце Делчев не може да ни раздели с България

Неговият колега, съпредседателят на комисията от македонска страна, проф. Драги Георгиев заяви, че има работен текст по този въпрос, но не пожела да каже какъв е той. „Обсъдихме въпроса с Гоце Делчев. Имаме на масата нови предложения и идеи, които бяха дискутирани и ще продължат да бъдат тема на разговор на комисията и на следващата среща в София“, каза Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Проф. Брунбауер: България провокира глупав конфликт със Скопие заради измислени проблеми

Проф. Ангел Димитров обаче е категоричен, че не трябва да се очакват сензации. „Ние не водим преговори, а научна дискусия“, обясни той. Проф. Димитров даде следната оценка на продължилите два дни разговори: „Тези два дни, в които се проведоха разговорите на смесената комисия, приличат на времето навън – сиво е, повече облаци, малко дъжд, от време на време се появи за кратко слънце. Това, което свършихме като резултат, е една мъничка крачица напред“.

До края на годината е договорено провеждането на още една среща на смесената комисия, а през следващата година - още пет.

Ако Гоце Делчев го нямаше, щяхме да си го измислим

Ако Гоце Делчев не съществуваше, щеше да е нужно да го измислим, за да е мост между Северна Македония и България. Малко да покажем, че сме европейци. Това каза премиерът Зоран Заев. На фона на напрежението заради възможното българско вето за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС Заев каза, че "българският народ е положително настроен към македонския и обратното", съобщи „Дневник“.


Снимка: БГНЕС

Миналата седмица за мост като израз на връзката между България и Северна Македония и нуждата историята да не ги разделя говореше и премиерът Бойко Борисов при посещението на външния министър Буяр Османи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама