Сачева лично дари храна на хора в нужда

17:01, 16 окт 20 25 2578 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В деня на петото Велико народно въстание социалният министър Деница Сачева и хора от министерството ѝ лично занесоха храна на хора в нужда.

„Няма по-хубаво нещо от това да помогнеш на някого. Да му дадеш храна. Да му кажеш добра дума. Да чуеш добра дума. Днес заедно с колеги от министерството, социални работници и доброволци от БЧК в Добрич раздавахме хранителни продукти на хора и семейства, които имаха нужда. На по-трудно подвижните занесохме пакетите по домовете“, написа Сачева във Facebook.


Снимка: FB / Деница Сачева

Раздаването на храна започна на 5 октомври и ще приключи в края на ноември. Ще бъдат раздадени 6500 тона продукти на стойност 15,7 млн. лв. Очаква се пакетите да достигнат до над 470 000 души. Програмата е финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет и се осъществява със съдействието на "Българския червен кръст". С 504 млн. лв. по Оперативната програма (ОП) за храни ще бъдат подкрепени семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности, в следващия програмен период от 2021г. до 2027 г. Очакванията са, че повече от 600 000 лица с ниски доходи и в затруднена ситуация ще получат помощ по програмата. За първи път към пакетите ще има и хигиенни материали и консумативи за новородени деца, които може да включват например памперси, кърпи, бебешки козметични средства и др. продукти.

Обмислят всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент

Сачева разказа и за част от срещите си с хората. „Недялка, която работила като фармацевт. Болести силно са отслабили зрението ѝ, но не са сломили духа ѝ. Не се страхува от COVID-19. Вярва, че с добра здравна профилактика и дезинфекция ще държи вируса далеч. „Страхът е най-лошия съветник“, изпраща ме на вратата. Дядо Богдан и жена му трудно се придвижват. Разказват ми за голямото внуче, което е с детска церебрална парализа, а очите им се пълнят с влага. Светват обаче, като заговорят за малкото внуче, което пък не спирало да бърбори и да се хвали, че е на шест и вече спи сам. „Асен приказва като министър, сега сте двама“, представя ми мъжа си Неджибе. На тръгване ми извади минзухари с луковици от двора за подарък. А колегата Асен сърдечно ни пожелава: „Приятен живот“. Приятен е онзи живот, в който намираш себе си докато даваш на другите“, написа социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама