Обмислят всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент

11:32, 16 окт 20 25 1884 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Обсъжда се вариант всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в Добрич. Предвиждат се и ваучери за храна за хората с пенсии до 369 лв., или около 340 000 души.

"Идеята за различен процент увеличение - 5 или 10, в зависимост от размера на пенсията през следващата година, не е получила одобрение и затова се обсъждат други предложения", обясни Сачева, цитирана от БНР. 

Борисов и синдикатите обсъдиха ръст на пенсиите на поляната край Козлодуй

"На комбинация между социално осигуряване и социално подпомагане в пенсионната си политика ще заложи правителството при обсъждането на новия бюджет за догодина", заяви още министърът на труда и социалната политика. 

Досегашната идея беше минималната пенсия да се увеличи с почти 30% до 300 лв. от 1 януари 2021 г. Увеличението при пенсиите между 300 и 369 лв. трябваше да бъде с близо 10%, а ръстът при  всички останали трябваше да е с 4.8% от 1 юли догодина.

Министър Сачева допълни, че ще бъде дадена възможност на всички, които са пропуснали срока, да прехвърлят парите си от втория пенсионен стълб в Националния осигурителен институт (НОИ).

С 504 млн. лв. по Оперативната програма (ОП) за храни ще бъдат подкрепени семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности, в следващия програмен период от 2021г. до 2027 г. Очакванията са, че повече от 600 000 лица с ниски доходи и в затруднена ситуация ще получат помощ по програмата“, каза още министърът на труда и социалната политика.

За първи път към пакетите ще има и хигиенни материали и консумативи за новородени деца, които може да включват например памперси, кърпи, бебешки козметични средства и др. продукти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама