От 30 анализирани проби краве сирене на различни марки, в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%. Това показва последното изследване на асоциация „Активни потребители“, което представиха в сутрешния блок на bTV.
Изследваното сирене е закупено от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Повечето са на цена до 10 лв. на килограм и са в насипно състояние, а не предварително пакетирани.
При изискване на БДС за водно съдържание до 54% се допуска толеранс на отклонение до 62% и се оказва, че 87% (в 26 от 30) от тестваните търговски марки водното съдържание е над 62%, а в 53% (в 16 от 30) от пробите водата е над 70%.
През 2005 г. в нито една марка сирене не е установено наличие на вода над 62%. През 2008 г. процентът на оводнените сирена е 4,8, през 2011 г. е 42%, а през 2016 г. е 27,8%.
"Резултатът от изследването тази година е един печален рекорд за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика", коментират от „Активни потребители“.
Активни потребители е организация, която се финансира от вън. Тяхната главна цел е да създаде условия за внос на стоки от чужди компании, като сринат доверието у хората в българските продукти! Изобщо не вярвам на лъжливите им изследвания!