Големите кавички на седмицата (12 - 16 октомври)

09:00, 17 окт 20 / Големите кавички 25 4064 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (5 - 9 октомври)

"Не са се взимали решения на заседания на Министерски съвет. Заседанията на Министерския съвет при Борисов са нещо средно между гимнастика и пиар, защото решенията са взети предварително, репликите са раздадени предварително, има формално гласуване на министрите." Така лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър във втория кабинет на Бойко Борисов - Христо Иванов, коментира как са се взимали решения от правителството по ключови въпроси.

"На първа линия са всички хра, които имат досег с диагностика и лечение на ковидно болни. Това, че ковид болен е минал в коридора покрай тебе, но не си го лекувал, не означава, че си на първа линия. На първа линия са всички медици, които имат досег с диагностика и лечение на ковидно болни". Така заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отговори на недоволството сред медици, че не всички, които работят със заразени с коронавирус, получават бонус от 1000 лв.

"Ако е било лесно, щяха да са го направили другите. Освен това нашето работно място е по строежите,  по реакторите... Вместо да отидат да кажат: "Ето една палета с яйца за Бойко и Петя"хвърлят храна. А как се произвежда едно яйце, как се гледат кокошки?" Думи на премиера Бойко Борисов по време на инспекцията на строежа на пътя Ботевград-Мездра заедно с регионалния министър Петя Аврамова.

„Засега няма да си правя тест, защото още ми е рано. При тези инфекции има инкубационен срок в рамките на 14 дни. Все едно една жена е правила секс преди два дни и сега си направи тест за бременност – той няма да бъде положителен, защото е прекалено рано“. Така началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров отговори на въпроса дали ще се тества за коронавирус, след като водещият от националната телевизия Георги Любенов, при когото гостува през уикенда, даде положителен тест. 

Според доц. Мангъров няма смисъл хора без симптоматика да се изследват, защото „това е много добър начин системата да спре и ще влезем в задънена улица“.

"Някой път се чудя как изобщо мога да бъда победен. Изумявам се от себе си, когато тренираме в залата някой път – ще видите един доста по-различен Кубрат, ако мачът се състои…Трябва да вярвате в българската сила и в Кубрат Пулев, защото ще видите как мачкаме и елегантно, и много грубо…Пазя се, но не се притеснявам от нищо – готов съм и  някоя жена с Covid-19 да се целувам, нямам проблем. Тъкмо ще си изпробвам имунната система". Така най-добрият ни боксьор в тежка категория Кубрат Пулев коментира готовността си за мача с Антъни Джошуа.

Българският национален отбор регистрира трета поредна загуба в рамките на седмица и загуби с 0:1 от тима на Уелс в четвърти мач от Лигата на нациите. Така нашият отбор остава на последно място в класирането само с една точка.

"Трудно се говори след такива мачове. Истината е, че сме далеч от истината. Както видяхме за 96 минути нямаме положение. Как да успеем да отбележим и да вземем точка?...Допускаме елементарни грешки в защита без значение в коя минута...Коренно трябва да променим начина си на игра.Не можем да разчитаме на две млади крила и на двама-трима опитни. Не можем да разчитаме на двама човека и половина - това е нивото на българския футбол". Думи на капитана на националния отбор Ники Михайлов след края на мача. 

"Няма и хора, които да играят в чужбина, нито самочувствие. Момчетата имат страх в очите, което не е нормално за национални състезатели. Не можем да вкарваме голове, а допускаме лесни такива. Много е голяма разликата между нашето първенство и Европа, това е истината", коментира още той.

„Искането на оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева вкара опозицията в тежък политически капан. Опозицията постигна две неща. Първо, сплотиха още повече управляващото мнозинство, второ – превърнаха Цвета Караянчева в политически мъченик, в какво ли не бе обвинена тя.“ Думи на депутата от групата на "Обединени патриоти" Славчо Атанасов по време на дебатите за оставката на Цвета Караянчева.

Часове, след като мнозинството в Народното събрание отхвърли искането за оставката ѝ като председател Цвета Караянчева се опита да защити решението за даряване на стари килими на Кърджалийския театър, като обяви, че това е дългогодишна практика на институцията. Тя се похвали и с други "щедри" дарения.

"На Министерството на социалното подпомагане дарихме брошури, календари - те бяха от стари години, но бяха прекрасни пейзажи, български пейзажи. И те ги раздадоха на старчески домове. Това трябваше ли да го изхвърлим? ", каза Цвета Караянчева. 

„Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине „между яйцата“. Това коментира политологът Първан Симеонов.

По думите му ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна, а на т. нар. Велики народни въстания се  събират толкова хора, колкото се събираха всяка вечер през юли. Според Първан Симеонов протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква с по-голяма доза вероятност, че вървим към завършване на мандата.

„Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен – нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България.“, смята той.

Бойко Борисов възнамерява да направи силен финален спринт, който ще се изразява най-вероятно в раздаване на пари. Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава, допълни Първан Симеонов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама