Големите кавички на седмицата (5 - 9 октомври)

09:00, 10 окт 20 / Големите кавички 25 4237 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (28 септември - 2 октомври)

Миналия уикенд премиерът Бойко Борисов посети Габрово. В живо включване във Facebook той се разходи до язовира, който захранва града, за да установи, че няма опасност от безводие в региона. Там по типичния си начин – чрез монолог, той коментира протестите, провеждащи се вече почти три месеца.

Недоволни винаги ще има и щом могат да си изразяват недоволството, значи има демокрация. Ние сме живели във време, в което ни смазваха. Сегашните демократи, техните родители, тогава ни смазваха. Дори един виц не можеше да кажеш за Бай Тошо или срещу партията. За вицове арестуваха. Сега са на площада и си казват когато, където и каквото искат", каза Борисов.

„Мисля за спорта, най-вече за футболаВ последните години изостава, в засада е. Трябва да се стегнем, да бъдем в атака - по-добри мачове, по-добро класиране. Мисля, че по-важно е да има доверие и на по-младите, и на по-опитните футболисти, за да излезем от този застой. Имаме кадри. Най-важното е ръководството и треньорите да са в една посока, да не прескачат редовете“. Думи на легендата на българския футбол Димитър Пенев за състоянието на спорта днес. 

„Очарователна е тази българска черта да гласувате за поредния спасител, без да знаете какво има вътре като съдържание. Както сме подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това дойде Дедо, а сега Баце. Предполагам, че следващият трябва да бъде пак някакъв такъв - родителски надзор да осъществява върху инфантилното българско население“. Думи на депутата от БСП проф. Иво Христов във връзка с политическия проект на Слави Трифонов и очакваната подкрепа за него. 

"Не само Европа, но и Държавният департамент на САЩ в своя доклад говори, че корупцията в България е ендемична. България обаче е уникална страна – има корупция, но няма корумпирани. Ако има, те са на ниво заместник-министри и бизнесмени, които купуват гласове със суджуци. От време на време "Апартаментгейт". Всъщност реалните мащаби на корупцията са други. Апартаментите, суджуците са джобните пари на истински корумпираните лъвове в България. Става въпрос за системен пролем, който може да бъде решен само чрез радикална промяна на политическата система". Думи на лидера на ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан във връзка с констатациите на евродоклада за България.

Помощта за децата няма общо с изборите, има общо с това да се стимулират повече хора да имат деца в България, от друга страна да се покаже, че всички деца в България са с равни права и от трета страна да възстановим едно чувство за справедливост.

Аз ходих в доста служби за социално подпомагане и ми направи впечатление, че помощта за 1. клас се получават 44 хил. деца, а общо едно поколение от деца е около 60 хил. Когато попитах как е възможно всички да минават по този подоходен критерий, получих отговор от колегите, че много родители се осигуряват на минимума, защото искат да попаднат в обхвата на тази помощ и казват „Ние плащаме данъци, ние работим за тази държава и искаме да получим нещо обратно“.

Има такава логика, че независимо колко пари имаш, уважението към децата и това да покажеш, че всички деца са равни е нещо, което хората очакват от своята държава". Така социалният министър мотивира решението си от догодина държавата да плаща детски надбавки за всяко дете, без значениет от доходите на родителите.

Сачева отхвърли твърденията, че това се прави сега, за да получи ГЕРБ подкрепа на предстоящите избори. Не ми минава през ума, че чрез социалната политика могат да се купуват гласове – това е неморално“.

„Не знам дали си спомняте информацията за лечението на президента Тръмп, защото дадоха много подробна инфромация с какво са го лекували – Ремдесивир и Дексаметазон. Точно с това лекуваме всички в нашите болници, което за мен е много добро постижение. С каквото се лекува американският президент, с това се лекуват и нашите тежко болни"Думи на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Висшия съдебен съвет отказа да разгледа като допълнителна точка в дневния ред писмото на Съюза на съдиите в България, с което най-голямата съсловна организация за пореден път настоя кадровият орган да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по предсрочното му отстраняване. 

Главният прокурор прави системни опити да похити правото, като го извади от съдебната зала – редуцирано представяне на записи, изявление за липса на правосъдие повече от пет години, нарушаване на презумпцията за невиновност. Очаквах главният прокурор да събере смелост и да обясни  от какво са продиктувани неговите действия на евтин популизъм. ВСС е длъжен да даде своята оценка. Представата за България е като най-корумпирана и най-бедна, няма разследване срещу корумпирани лица и главният прокурор да напуска заседанието е проява на арогантност и демонстрация как има институции, които са безотговорни, безотчетни и са център на власт, чадър за приятели и бухалка за враговете. Надявам се, че бюрото за защита на свидетелите няма да посети ВКС и моя дом, каквато практика главният прокурор си позволява срещу всеки, който си позволява да го критикува. НАП върши добре своята работа“. Думи на председателят на ВКС Лозан Панов, след като главният прокурор Иван Гешев напусна днешното заседание.

"Много пъти съм казвал, че футболът се играе на голове. Направихме максималното, но в тази игра се иска и шанс. Резултатът беше в много важен мач за българския футбол и съжалявам, че така се получи. Ще обърнем още по-голямо внимание на младите момчета, в отбора има колектив, категоричен съм. Не можем да обвиняваме играчите, те много искаха да победят, но това е реалността. Трябва да ги подкрепяме и уважаваме, а не да ги хокаме, защото ще минат още доста години докато върнем славата на националния отбор...Трябва да заложим на тези момчета, защото нямаме други в момента. Унгария има играчи в Бундеслигата, ние на този етап нямаме. След известно време мисля, че ще имаме пак". Коментар на националния селекционер Георги Дерменджиев след загубата от Унгария с 1:3, която спря българския тим по пътя за класиране на европейското първенство.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама