Европейските лидери приеха заключения по Брекзит

19:43, 15 окт 20 / Свят 25 2924 Шрифт:
Редактор:

Говорителят на председателя на Европейския съвет Баренд Лейтс съобщи в Туитър, че европейските лидери са приели заключения по Брекзит. 

В тях Европейският съвет призовава страните членки да удвоят усилията си за подготовка на всички нива и всякакви варианти, в т.ч. и Брекзит без сделка. 

Лидерите призовават Еврокомисията да предприеме необходимите извънредни мерки в интерес на Съюза, предава БНР.

На заседанието на европейските лидери в Брюксел се обсъждат споразумението с Обединеното кралство за Брекзит и за постигането на целите за климатичен неутралитет до 2050-а година.

Високопоставен служител заяви преди началото му, че страните членки имат твърде малко очаквания от това заседание. Същевременно се разбра, че лидерите ще се фокусират върху спешните мерки, които трябва да бъдат предприети от 1-ви януари, когато изтича преходният период за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

На влизане в Европейския съвет председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Общността иска "добро споразумение, но не на всяка цена". Тя очерта два основни проблема в тази връзка - рибарството и равнопоставеността.

По-късно президентът на ЕК напусна заседанието и обяви, че отново се пооставя под карантина след положителен тест за коронавирус на неин сътрудник. „Току-що бях информирана, че член на моя офис е дал тази сутрин положителен тест за COVID-19. Аз самата съм тествана отрицателно” написа Фон дер Лайен в профила си в Туитър.

Борисов иска от ЕК план за държавите с енергетика на въглища

Според дипломатически източници, европейските лидери вероятно ще дебатират и развоя на ситуацията с коронавируса.

Премиерите на Кипър и Гърция ще информират за негативния развой около действията на Турция в Източното Средиземноморие. Предвиждат се трудни разговори за целите за намаляване на вредните емисии, тъй като не се очаква те да получат подкрепа от малките икономики и зависимите от въглерода страни-членки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама