Отново размяна на удари в Нагорни Карабах

21:41, 12 окт 20 / Свят 25 2094 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Армения и Азербайджан съобщават за нови нападения в спорния анклав Нагорни Карабах - въпреки споразумението за прекратяване на огъня, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Offnews. Днес Армения и Азербайджан потвърдиха ангажимента си към споразумението от петък, което предвижда прекратяване на огъня и се приема като възможност за проправяне на пътя за преговори за уреждането на конфликта. Двете страни обаче се обвиниха взаимно, че не спазват поетите ангажименти.

Армения и Азербайджан спират огъня в Нагорни Карабах

Споразумението, договорено с посредничеството на Русия след повече от 10 часа преговори, влезе в сила в 12:00 чaса на обяд в събота, но размяната на удари в Нагорни Карабах продължава. Говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян заяви днес, че азербайджанските сили "интензивно обстрелват южния фронт" на конфликтната зона. Представители на Нагорни Карабах също съобщават за "мащабни военни действия" в южната част. Азербайджан отрече тези обвинения и ги определи като дезинформация. На свой ред азербайджанското министерство обвини арменските сили за обстрела над Горанбой, Тертер и Агдам, които се намират непосредствено до спорната територия.

Двете страни трябваше да разменят военнопленници и телата на загиналите - ангажимент, който Азербайджан и Армения все още не са изпълнили.

На този фон Азербайджан предложи Турция - техен основен съюзник, също да бъде включена в преговорите. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не се предвижда промяна във формата на преговорите. Той допълни още, че към момента "не се констатира да е постигнато съществено равнище на примирие" и призова двете страни да се придържат към споразумението.

Поредна апокалиптична нощ в Нагорни Карабах

Анализатори от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания твърдят, че конфликтът в Нагорни Карабах не е само териториален спор между съседни държави, а борба за влияние в Кавказ между Турция и Русия. Москва, която беше домакин на преговорите, се опита да затвърди влиянието си с прекратяването на огъня в региона. Турция обаче заяви, че преговорите са обречени на неуспех, докато Армения не се изтегли от "окупирания" регион.

Боевете в Нагорни Карабах бяха подновени на 27 септември, което е и най-голямата ескалация на конфликта от 1994 г. насам. Азербайджан съобщи за 41 цивилни жертви и 207 ранени, като засега властите крият броя на военните жертви. Нагорни Карабах съобщава за 429 загинали военнослужещи и повече от 20 цивилни. Според омбудсмана на Нагорни Карабах между 70 и 75 хиляди души са разселени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама