Поредна апокалиптична нощ в Нагорни Карабах

15:07, 08 окт 20 / Свят 25 2216 Шрифт:
Редактор:

Сирените, предупреждаващи за ракетни атаки над Нагорни Карабах, не спират да вият. Разрушени са множество жилищни сгради. Местни хора говорят за най-тежките сражения от началото на седмицата досега.

Регионът на Нагорни Карабах е разтърсен от ожесточени сражения. Повече от половината жители на Нагорни Карабах са напуснали домовете си.

Нощните ракетни нападения срещу Степанакерт – столицата на самообявилата се република Нагорни Карабах – не спряха и през изминалата нощ.

Репортер на Франс Прес съобщи, че сирените, предупреждаващи за въздушни нападения, също както и предишната нощ, са виели почти на всеки час. Чути са били и няколко тежки експлозии. Какъв тип оръжия са използвали азербайджанските войски е трудно да се каже.

Закономерната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах

Местните власти твърдят, че жилищните райони на Степанакерт са били обстрелвани с 300-милиметрови ракети тип „Смерч", които са модернизиран вид „Катюши". Неизбухнали снаряди от този тип можели да се видят из града. Множество жилищни сгради са изцяло разрушени от въздушните атаки, кратерите от избухнали снаряди достигали до 10 метра, пише "Дойче веле".

„Почти всички деца и жени са избягали от домовете си"

По данни на представител на самообявилата се република Нагорни Карабах, близо половината цивилно население, и особено жените и децата, са напуснали домовете си, за да се спасят от сраженията. Ставало дума за 70 000 до 75 000 души, заяви Артак Белгарян пред Франс Прес.

От Азербайджан също съобщават за нападения и ожесточени боеве по протежението на цялата фронтова линия. Армения твърди, че войските на Азербайджан са предприели офанзива в югоизточната част на оспорвания регион – в близост до границата с Иран. Тази сутрин азербайджанското министерство на отбраната обвини арменски бойци за нападения над жилищни региони в Бардинск, Горайнбой, Тертер и Акдам, където имало загинали и ранени.

Снимка: EPA

И двете страни говорят за множество жертви и ранени. От новото припламване на конфликта на 27 септември насам, по официални данни, са були убити близо 300 души в нагорни Карабах, сред които имало десетки цивилни граждани. Предполага се, че броят на жертвите и значително по-голям.

Нови сражения в Нагорни Карабах преди срещата в Женева за конфликта

Нови сражения имаше днес между въоръжените сили на Азербайджан и на етническите арменци от азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах - броени часове преди срещата в Женева, на която съпредседателите на Минската група ще обсъдят как да осигурят прекратяване на огъня в анклава и да предотвратят риска от по-голяма война в Южен Кавказ, предаде Ройтерс.

Азербайджанският министър на външните работи Джейхун Байрамов ще се срещне в швейцарския град с представители на САЩ, Русия и Франция. Арменският му колега Зограб Мнацаканян се очаква да се срещне с пратеници на трите страни в понеделник в Москва, посочва БТА.

Разговорите бележат началото на координирани усилия на трите сили да спрат боевете, избухнали на 27 септември и засилили безпокойството за сигурността на тръбопроводите, доставящи азербайджански природен газ и петрол за Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама