Еврокомисар Йоурова: Дефектите в демокрацията се сливат в негоден за пиене коктейл

21:45, 12 окт 20 / Политика 25 2340 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Правосъдието, борбата с корупцията, рамката за баланс на властите и медийната свобода и плурализъм, разглеждани в докладите на еврокомисията за върховенството на закона, са взаимосвързани и за тях трябва да се води дебат най-малкото защото дефектите им се сливат заедно в негоден за пиене коктейл. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите Вера Йоурова в началото на Международната конференция за свободата на медиите в България с домакин евродепутата от БСП и групата на социалистите и демократите Елена Йончева, предаде "Дневник". 

Европарламентът одобри резолюцията за България

"Когато представих първия доклад за върховенството на закона преди две седмици, казах, че искам да вляза в диалог не само с държавите членки, но и с Европейския парламент и националните парламенти, както и с други участници в процеса. Затова днес съм тук, за да обсъдя с вас тези важни теми. Това е първият път, когато комисията прави по-общ поглед на въпроси на върховенството на закона в съюза. Мисля, че е важно да се обсъди този доклад, тъй като правим нещо ново. Новото е, че докладът покрива четири основни стълба, които мислим, че са взаимосвързани - правосъдие, борба с корупцията, рамка за проверка и баланс на властите и медийната свобода и плурализъм, която е и темата на дебата. Вярваме, че е от значение да дебатираме по тези теми, защото виждаме връзки между тях. Най-малкото защото дефектите често се сливат в негоден за пиене коктейл, така че искаме да по-широк поглед и широк и интензивен дебат", посочи Йоурова. 

Снимка: БГНЕС

"Целта на доклада е и да обърнем вниманието към върховенството на закона, да дадем тласък на възможните решения, които могат да се намерят на национално и европейско ниво. Нека сега се фокусираме върху медийната свобода и плурализъм. Това бе демонстрирано и от кризата с COVID-19. Журналистите бяха на предна линия, за да ни информират, но и за да подлагат на наблюдение мерките, взети от хората на власт. За съжаление виждаме, че в Европа работата на журналистите става при все по-трудни условия. Освен икономическата криза и загубите на работни места в сектора проблем обаче са и политическият натиск и атаките и заплахи срещу журналисти", заяви еврокомисарят. 

"Както казах и вече можете да видите в доклада за България, притесненията са свързани със собствеността на медиите и разпределението на държавна реклама. Докладът подчертава, че много български журналисти описват политическата намеса в медиите като общ проблем. Друга притеснителна тенденция е, че няколко организации съобщават за физически или онлайн атаки срещу журналисти в България. Съобщава се за кампании срещу независими и разследващи журналисти, изобличаващи случаи на корупция и съдебни дела", подчерта Йоурова и призова страните да транспонират директивата за аудиовизуални медийни услуги, в това число и България. 

Дебатът в ЕП за България – нищо не сте пропуснали, ако не сте го гледали

"Комисията с подкрепата на ЕП комисията започна серия пилотни проекти, която трябва да покажат къде са рисковете и заплахите за медийната свобода и плурализма, да подкрепят разследващите журналисти и да предложат правна помощ и практическо съдействие на журналисти, които се нуждаят от такава подкрепа. Искаме да увеличим финансирането за такъв тип проекти в следващия бюджет, а в този момент, тъй като все още преговаряме (за бюджета), говорим за 61 млн. евро. Радвам се, че съм тук с членове на ЕП, тъй като трябва да задвижим този бюджет и други програми, които трябва да донесат финансиране на медиите като Invest EU", посочи еврокомисарят и уточни, че до края на годината ще бъдат представени два плана за действие за медийния сектор и медийния плурализъм.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама