Поглед назад: 93 години от рождението на Йордан Радичков

07:30, 24 окт 22 / Поглед назад 25 8112 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 24 октомври се навършват 93 години от рождението на големия ни писател, драматург и сценарист Йордан Радичков. Той е сред най-успешните български автори, а произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.

В своите разкази Радичков често използва гротеската срещу абсурдния свят и черпи сили за своето творчество от мъдростта на българския селянин.

Йордан Радичков е роден в монтанското село Калиманица пред 1929г. Завършва гимназията в Берковица през 1947 г., а две години по-късно започва да публикува първите си импресии, разкази и очерци. Малко след това започва да работи като кореспондент, а по-късно и като редактор във в. „Народна младеж", в. „Вечерни новини" и в „Българска кинематография". 

Докато работи като редактор в различни издания, Радичков не спира да пише. През 1959 година издава първата си книга с разкази „Сърцето бие за хората". Веднага след нея издава и сборниците с разкази „Прости ръце", „Обърнато небе", „Планинско цвете" и „Шарена черга".

Снимка: Уикипедия

Успява да привлече интерес със сборника си „Свирепо настроение", който издава през 1965 г. В него авторът залага на асоциативни отклонения.

Стъпка по стъпка Радичков излиза от литературната традиция и успява да наложи свой собствен стил и норми на творец от нов тип, които виждаме в „Ние, врабчетата" и „Вятърът на спокойствието". Той успява да развива наглед изчерпани сюжетни линии, прехвърляйки ги от разказ в разказ или от книга в книга. Най-добре това се наблюдава в сборника „Барутен буквар".

Автор е на сценариите на филмите „Горещо пладне" и „Привързаният балон", както и на пиесата „Суматоха".

През последните години от живота си Радичков добавя нови щрихи в творчеството си, издавайки сборниците с разкази „Хора и свраки", „Малки жабешки истории", „Мюре", „Пупаво време", „Умиване лицето на Богородица" и „Автострадата". През 2003 година е издаден сборникът с интервюта на писателя „Скитащи думи".

Йордан Радичков умира на 21 януари 2004г. в София след продължително боледуване. 

Снимка: Уикипедия

Магьосникът на думите, както го определя президентът Георги Първанов, е удостоен с много отличия и награди, както в България, така и в чужбина. Удостоен е с престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“ за белетристика и с Кралския шведски орден „Полярна звезда“. За книгата си „Малки жабешки истории“ е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга през 1996 г.

Носител е и на най-големите българските награди. През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за цялостен принос в българската култура, а през 2003 г. е удостоен и с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. На писателя е наименуван Радичков връх на остров Ливингстън в Антарктика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама