Протестът, ден 94: Няма да спрем

21:47, 10 окт 20 25 3266 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

94-и ден на антиправителствените протести. Исканията остават непроменени - оставката на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

"Заедно предизвикахме сериозен международен отзвук за корупцията и беззаконието в България. Няма да спрем", написаха от "Отровното трио" във Facebook страницата си.

По традиция недоволните от управлението се събираха до фонтана на Президенството. След речите от трибуната протестиращите се отправиха на шествие, което стигна до "Орлов мост" и блокира за кратко движението по бул. "Цар Освободител".

В речите на ораторите от трибуната  акцент бе темата за повишения рейтинг на България от страна на международната рейтингова агенция Moody's. По-рано премиерът Бойко Борисов, заедно с финансовия министър Кирил Ананиев, направиха "оперативка", седнали на пънчета край път в Родопско, за да коментират оценката на агенцията за страната ни.

"Същата тази агенция САЩ я глобиха почти 1 млрд. долара и я обвиниха, че е предизвикала финансовата криза от 2008 г.", посочи адвокат Николай Хаджигенов от трибуната на протеста и подчерта, че добрите финансови резултати на страната са въпреки Бойко Борисов, а не заради него.

Снимка: БГНЕС

Друг акцент в речите от трибуната бяха изказванията от по-рано на евродепутата Александър Йорданов и сутрешното участие на Бетина Жотева в една от националните телевизии.

"Един евродепутат с наднормено тегло днес казал, че всички вие сте простаци и лумпени. Защото си позволяваме да протестираме срещу вожда му", коментира Хаджигенов и го призова да си стои в Брюксел, защото ако си дойде, ще бъде подобаващо посрещнат с цветя и питка.

Протестът - ден 93: Сблъсъци между полицаи и граждани пред БНТ

В своето изказване Арман Бабикян говори за свободата на медиите. "Госпожа шефката на СЕМ заключи, че ние сме атакували свободата на словото, защото са хвърляни яйца. Може и да е права, може би това е атака, но не съм сигурен, че е срещу свободата на словото", заяви той, напомняйки за уволнените журналисти от големи национални медии.

Никой няма да използва протеста освен за свалянето на Борисов, Гешев и за промяна, категоричен беше Хаджигенов и съобщи, че за 94 дни всякакви партии са опитали да влязат в протеста, но те са успели да запазят изцяло гражданския му облик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама