Историческо изказване на български младежки делегат пред ООН

13:40, 08 окт 20 25 2167 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За първи път българските младежки делегати отправиха видеообръщение пред Общото събрание на ООН.

Българските младежи активно търсят развитие в сферите на качественото образование и заетостта- те остават наши основни приоритети като младежки делегати, въпреки настоящата ситуация. Именно затова е от огромно значение да осигурим още по-засилено младежко участие, ангажиране и овластяване на всички нива. Младежта е ключова за постигане на позитивна промяна“, заяви Богомила Корманова, един от двамата български младежки делегати към ООН за 2019/2020, в първото по рода си виртуално участие в сесия на ООН.

Тази есен за първи път българските младежки делегати към ООН отправиха дистанционно своето изказване от името на младежта в България. Страната ни отново се доказа като успешен и добър пример за младежко овластяване на най-високо междуправителствено ниво. То се осъществява вече 14 години през Програмата „Български младежки делегати към ООН“, координирана от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи. Държавата ни бе от първите дала заявка за дистанционно включване на младежките делегати – пример, към който се присъединяват и Германия, Румъния, Финландия, Албания. 

Снимка: Програма „Български младежки делегати към ООН”

Форматът на националното изказване е прецедент и по причина, че за първи път младежкият делегат прави своето обръщение преди посланика на държавата. Посланик Георги Панайотов, постоянен представител на България в ООН, подчерта ключовата и положителна роля на Програмата „Български младежки делегати към ООН“ в процесите на вземане на решения, като я посочи за успешен пример за ефективно младежко включване.

Настоящите младежки делегати на България към ООН Богомила Корманова и Минко Даскалов проведоха своите две присъствени посещения в централата на ООН през изминалата година, като настоящата глобална обстановка наложи виртуалното участие на делегатите. Новоизбраните през тази година делегати Кристиана Тодорова и Тодор Рогошев работят рамо до рамо с Богомила и Минко, което позволява утвърждаване на приемствеността между делегатите в Програмата, както и още по-добра подготовка за работата в защита интересите на българската младеж на най-високо международно равнище, съобщиха още от програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама