Пари на калпак – рецептата за социална грижа на ГЕРБ

16:00, 07 окт 20 / Политика 25 3427 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Три месеца от началото на антиправителствените протести и по-малко от половин година до парламентарните избори ГЕРБ най-накрая откри своята рецепта за социална политика.

А ето и необходимите продукти:

10-годишно управление на социалния сектор с хаотични решения и недодялани реформи

Министър, който има проблеми със смятането, но не и с лоялността към премиера

Възможност за безотчетно харчене на държавни пари под претекст, че се използват за преодоляване на кризата от коронавируса

Дайте всички съставки на един премиер със залязваща кариера, който се е скрил в кабинета от „народната любов“, но все още таи надежда, че с няколко скромни подаръка, няколко мили думи и обиколки с джипката ще успее да омае част от избирателите. След това изчакайте една до две седмици, за да втаса решението в съзнанието му и очаквайте резултати, видими резултати!

А крайният резултат в случая е раздаването на пари на калпак за пенсионерите и обещанието за пари за всички деца (все още има време да се отметне) без реална оценка на дългосрочния ефект от това.

Пари за всички!? Това може и дазвучи добре, но ако се вгледаме по-внимателно ще прозрем, че това дори не е успешна политика и нагло и безочливо харчене на държавни пари, които хем няма да решат дълготрайно проблемите на най-нуждаещите се, хем няма да бъдат използвани стратегически в момент, в който светът се изправя пред втора вълна от икономически предизвикателства вследствие на Covid-19.

„Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък", заяви преди дни социалният министър, но в крайна сметка Борисов и Сачева няма да успеят да скъсят дистанцията между пенсионерите с минимална и тези с максимална пенсия, нито ще подобрят съществено стандарта на живот на младите семейства, които напук на катастрофалните демографски прогнози решават да родят и отгледат децата си в България.

В същото време обаче ще дадат основание на Борисов и компания да се похвалят как всъщност са се погрижили за цялото общество – от най-малките до най-възрастните. Евтиното предизборно пазаруване на гласове върви по следните тарифи – 50 лв. за пенсионер и до 23 лв. на родител (при 45 лв. максимум за дете). Нищо чудно в предизборната кампания да чуем как Цвета Караянчева хока родители и пенсионери, че трябва да оправдаят получените средства като гласуват за ГЕРБ, иначе трябва да връщат парите на Бойко (не че парите са негови, напротив).

След по-малко от шест месеца, когато кранчето спре положението и на пенсиониери, и на родители няма да се е подобрило и вина за това имат именно Борисов и ГЕРБ, които през последните години упорито отказваха да проведат цялостна реформа в социалната сфера. Предупредих ви - рецептата не от най-сполучливите!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама