Сачева видя само 6000 протестиращи на препълнените площади

12:22, 01 окт 20 / Политика 25 2013 Шрифт:
Антония Руменова

Хората, които са били на протестите, са няколко пъти по-малко от тези, които са гласували за правителството. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за "Дойче веле".

На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство”, коментира българският министър в предаването "Conflict Zone". Така Сачева отговори на въпроса защо кабинетът не подава оставка, след като социологическите проучвания сочат, че 70% от хората в България нямат доверие в управляващите.

По данни на “Алфа Рисърч”, “Галъп Интернешънъл” и “Тренд”, над 60% от българите подкрепят протестите, а според проучванията през последните два месеца, доверието в правителството отбелязва сериозен спад и се движи около 20%.

Ден 76: Сблъсъци между протестиращи и полиция пред Народното събрание

"Когато започнахме"

Според Сачева президентът е този, който сега трябва да “говори за единство и да стартира диалог”, но той прави обратното и “подклажда насилието”. Социалният министър е на мнение, че войната между институциите, между правителството и президентството не се отразява добре на стабилността.

Ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%. За сравнение: в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброи водещият на "Conflict Zone" Тим Себастиан и пита какви са причините. Според Сачева обаче тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото “когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева”.

Евростат: Най-ниската минимална заплата в ЕС е в България

Корупционните практики в ежедневието на българина

Водещият на "Conflict Zone" контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки включват корупционни практики, а “Трансперънси интернешънъл” разглежда страната като най-корумпирана в Европа. “Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?”. “Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена”, отговори Себастиан. И попита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. Делата са все още в съда, отговори Сачева. “Но искам да подчертая, че част от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона”, каза още министърът. Деница Сачева все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на “младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкопромисна борба срещу корупцията”. 

"Нашият премиер си има собствена специфика на говорене"

Обида или комплимент трябва да е "тулуп"?

Тим Себастиан обърна внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. “Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода”, отвърна Сачева. А относно опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева каза: “Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията”. Тя е убедена, че “хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България”.

А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки “мисирки”? - попита водещият на "Conflict Zone". Отговорът на министър Сачева: “Нашият премиер си има собствена специфика на говорене”. Тя смята, че обръщението "мисирки" не заплашва свободата на медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама