След дебата: Байдън води с 16% пред Тръмп

16:37, 06 окт 20 / Свят 25 2474 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентската номинация на Демократическата партия Джо Байдън води с цели 16 процента пред президента Доналд Тръмп. Това сочат данните от проучване на CNN и агенция SSRS, проведено между 1 и 4 октомври, тоест - след дебата между двамата и новината, че президентът е дал положителна проба за COVID-19, съобщи „Клуб Z“.

Според изследването за демократа са склонни да гласуват 57 на сто от избирателите, докато за президента - 41 процента.

Дебатът между Тръмп и Байдън: нарушаване на правилата и лични нападки

Въпреки голямата преднина на президентските избори, в Америка не се гледа общият брой гласове, а надпреварата за делегатите от всеки отделен щат. Ако Байдън е увеличил значително гласоподавателите си в Калифорния и Ню Йорк, това не е от кой знае какво значение, защото това са щати, които демократите така или иначе печелят.

По-интересна е борбата за щатите, които са с относително равен процент гласоподаватели от двете големи партии (като Флорида, Охайо и Вирджиния).

Според изследването на CNN в тези ключови предизборни арени преднината на Байдън е доста по-малка.

Дебатът Тръмп-Байдън е гледан от 73 милиона души

Байдън vs. Тръмп - при важните въпроси

Избирателите предпочитат Байдън пред Тръмп по всички важни въпроси, които вероятно ще предопределят резултата от изборите:

- Пандемията от коронавирус (59 процента за Байдън срещу 38 на сто за Тръмп);
- Здравеопазването (59 на сто срещу 39 процента);
- Расовото неравенство (62 на сто срещу 36 процента);
- Номинацията за Върховния съд (57 на сто срещу 41 процента);
- Престъпления и сигурност (55 на сто срещу 43 процента).

Байдън дори е предпочитан в сферата на икономиката - 50 процента за демократа срещу 48 на сто за Тръмп.

Съществено е нараснало одобрението на американските гласоподаватели за Байдън - 52 процента от американците твърдят, че имат положително впечатление. Едва 39 на сто казват същото за Тръмп.

Доналд и Мелания Тръмп са заразени с COVID-19

Байдън vs. Тръмп - при абстрактните въпроси

Избирателите предпочитат Байдън и в отговорите си на по-абстрактни въпроси:

- Кандидатът ще обедини народа (61 процента за Байдън срещу 33 на сто за Тръмп).
- Кандидатът е честен и надежден (58 процента за Байдън срещу 33 на сто за Тръмп).
- Кандидатът се интересува от хора като вас (58 процента за Байдън срещу 33 на сто за Тръмп).
- Кандидатът разполага с ясен план, за да разреши проблемите на нацията (55 процента за Байдън срещу 39 на сто за Тръмп).
- Кандидатът ще се погрижи за сигурността на американците (55 процента за Байдън срещу 43 на сто за Тръмп).

Байдън vs. Тръмп - според жените и групите от малцинствен произход

Само в рамките на последния месец бившият вицепрезидент значително е увеличил преднината си сред жените и групите от малцинствен произход.

Според проучване през септември 57 процента от жените смятат да гласуват за Байдън срещу 37 на сто за Тръмп. В изследването на CNN вотът за демократа е нараснал до 66 процента, а за републиканеца е паднал до 32 на сто. Експертите отбелязват, че подкрепата за Байдън се е увеличила сред белите жени с висше образование и жените от малцинствен произход.

През последните няколко седмици подкрепата за Байдън сред представителите от малцинствен произход е нараснала с 10 процента - от 59 през септември до 69 на сто през октомври. Същевременно привържениците на Тръмп са се стопили от 31 процента до 27 на сто.

Ядрото около Тръмп е все така здраво

Експертите подчертават, че впечатляващият ръст в подкрепата за Байдън не е станал за сметка на сериозен електорален спад за Тръмп - твърдите привърженици на президента остават лоялни.

Нещо повече - подкрепата му сред белите мъже без висше образование е нараснала от 61 процента през септември до 67 на сто през октомври. Проблемът е, че Тръмп не е в състояние да привлече достатъчно голяма бройка симпатизанти от другите електорални блокове.

Според проучването първият дебат между кандидат-президентите е помогнал на Байдън. От анкетираните, които са гледали дебата, 57 процента твърдят, че Байдън се е справил по-добре, докато само 26 споделят същото за Тръмп. Цели 14 процента твърдят, че и двамата са се представили зле.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама