450 млн. лева повече за образованието догодина очаква Красимир Вълчев

13:27, 05 окт 20 / Политика 25 1998 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

450 млн. лева повече в сферата на образованието очаква министър Красимир Вълчев в бюджета за следващата година. "Основната част от средствата, около 360 млн. лева, ще бъдат за увеличение на учителските заплати", каза образователният министър, който присъства на откриването на учебната година в Медицинския университет в София.

Министърът допълни още, че са предвидени средства за компенсации на онези родители, чиито деца не са приети в системата на общинското предучилищно образование.

"Задължително условие за просперитета и успеха на всяко общество е да цени и почита учителите си", каза просветният министър Красимир Вълчев по повод Международния ден на учителя. Той благодари на учителите за всекидневната работа, за всеотдайността и отговорността в обучението и грижите към децата.

"Резултатите от Вашата многодневна и ежечасова работа в голямата си част са неосезаеми и се проявяват след време, което ги прави трудни за оценяване днес. Когато ние - учениците Ви, пораснем, станем знаещи и можещи хора или успеем, можем да забравим и да не оценим колко много дължим на учителите си. Това прави работата ви да изглежда неблагодарна", каза Вълчев, цитиран от bTV.

Образователният министър: Правим зелен и червен сценарий за обучение

„Понякога обаче има трудни моменти, като тази година, в които се вижда пряко и веднага трудът на учителя. През 2020 г. Вие показахте завидна реактивност и професионализъм. Показахте, че българското общество може да разчита на Вас. Благодарение на Вас системата преминава успешно през пандемията от коронавирус. Оставате опора и пример както за своите ученици, така и за обществото. Сигурен съм, че родителите и цялото ни общество изпитват чувство на признателност и благодарност към работата Ви", каза още министърът на образованието.

Той отбеляза, че учителите ще останат незаменими и най-важни за развитието ни като държава и общество.

"Пожелавам Ви да имате силата и търпението да устоявате на предизвикателствата, за да продължавате отговорната си мисия, да се борите за знанието и за бъдещето на нашите деца, както поколения Ваши предшественици са правели преди Вас. Честит празник!", каза Красимир Вълчев.

Подрав по повод Международния ден на учителя отправи и председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Преклонението пред Вашата кауза, а не просто професия, е залегнало дълбоко в мирогледа на нашето общество. През ранната пролет на тази година Ви се наложи много бързо да се адаптирате към условията на пандемия, каквато светът не бе виждал от един век. И Вие се справихте. Въпреки стреса, въпреки несигурността, Вие не изоставихте Вашите ученици и техните родители. Поклон пред Вас и искрени пожелания за здраве и успехи!", написа тя във Facebook.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама