Правителството се стреми към свиване на икономиката от само 7%

13:21, 03 окт 20 / Политика 25 2075 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Стремежът на правителството е в края на годината спадът на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната да е около 7%. Това обясни икономическият министър Лъчезар Борисов пред Дарик радио. Той допълни, че цената на пандемията се вижда най-вече през второто тримесечие, когато икономическият срив е бил 8.5%.

"Все пак сме 5-6 пункта по-добре от редица страни от ЕС", каза Борисов.

Отпускат 30 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи

Той обясни, че не може да даде прогноза за икономиката през следващата година и уточни, че докато не е преодоляна кризата с коронавируса, рискът за икономиката остава.

“Моята надежда е, че следващата година България може да възстанови всичко загубено от коронакризата“, каза министър Борисов. Неговата надежда не се подкрепя от прогнозите на икономическите анализатори.

По повод новите мерки за подпомагане на автобусните превозвачи, туроператорите и работещите в туризма, Лъчезар Борисов посочи, че няма да има субективен елемент при избора на компаниите, които ще могат да се възползват. Той каза, че процедурите за одобрение да минават по-бързо - за около три месеца, вместо за половин година.

Лъчезар Борисов: Инвестирали сме в инономиката над 400 млн. лв.

“Няма да подкрепяме фирмите само с оборотни средства и ликвидност, а следващите стъпки ще са насочени към човешкия капитал, зелената икономика, нисковъглеродната икономика“, каза министърът.

Борисов не одобрява удължаване на мораториума върху плащането на кредитите, защото това може да застраши здравето на банковата система.

На въпрос, "Краде ли се бизнес в България?", министърът отговори, че трябва непрекъснато да се подобрява бизнес средата. Борисов допълни, че е изпратил писма на 200 компании на случаен принцип, в които ги пита дали и какви проблеми и оплаквания имат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама