Евросъюзът и САЩ санкционират Беларус, но не и Лукашенко

20:00, 02 окт 20 / Свят 25 2915 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Със съгласието на Кипър лидерите на Европейския съюз договориха санкции срещу Беларус и се съгласиха да добавят в черния си списък 40 представители на страната, обвинени във фалшифициране на изборите на 9 ноември, съобщи „Дневник“.

Към ЕС имаше обвинения, че не е подкрепил по-рано протестиращите с искане за демокрация, като използва санкционни инструменти, и закъснява спрямо Великобритания и Канада, които приеха такива мерки, включително срещу самия президент Александър Лукашенко.

Решението на Европейския съвет е пробив, след като Кипър блокираше този ход с искане да бъдат наложени санкции и на Турция заради търсенето на петрол и газ в спорни води в Източното Средиземноморие.

Лукашенко тайно положи клетва като президент

"Европейският съюз взема мерки срещу тези, които пречат на демокрацията" каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от "Ройтерс". "Мисля, че това е важен сигнал".

САЩ също наложиха санкции срещу беларуски служители, включително министърът на вътрешните работи Юрий Караев и секретарят на ЦИК Елена Дмухайло. Това съобщи Службата за контрол на чуждестранните активи.

Под ограниченията попада и заместник-командирът на вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Беларус Хазалбек Атабеков, както и редица други официални служители.

Защо Лукашенко не е в списъка

"След постигнатия с Кипър компромис списъкът с мерки влиза в сила веднага", обяви президентът на Европейския съвет Шарл Мишел. В него обаче Лукашенко, срещу чието преизбиране - с 80% от гласовете според ЦИК - започнаха протестите, не влиза засега.

Мерки срещу Лукашенко одобриха по-рано балтийските страни, а името му не се и очакваше да се появи в общоевропейския списък. Френският президент Еманюел Макрон обясни отсъствието му с нуждата да се поддържа диалог с него в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Ако обаче Лукашенко не участва в "този процес", в бъдеще "може да бъде включен в санкционния списък," каза Макрон.

ЕС и САЩ обявиха миналата седмица, че не признават Лукашенко за президент на Беларус.

Във връзка с приетите от Брюксел визови санкции срещу Беларус, Минск привежда в действие ответен санкционен списък, според уебсайта на Министерството на външните работи на републиката.

„В съответствие с установената цивилизована дипломатическа практика, няма да го публикуваме“, се добавя в съобщението, предаде БГНЕС. Уточнява се, че списъкът ще действа в рамките на интеграционни обединения, в които влиза Беларус.

"ЕС ни заплашва, че ще преразгледа отношенията си с Беларус. Това ще бъде негов избор. Беларуската страна от своя страна също е готова за такова преразглеждане на отношенията и ще продължи да реагира адекватно на всякакви недружелюбни действия", подчертават от Беларус. 

Министерството обявява, че по-нататъшно насърчаване на санкции може да доведе до още по-сериозни последици, например оттегляне на страната от съвместни програми и проекти, преглед на нивото на дипломатическо присъствие, „до решение относно целесъобразността на поддържането на дипломатически отношения“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама