От втория опит: Парламентът създаде комисия за новата конституция

09:37, 02 окт 20 / Политика 25 2813 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По предложение на ГЕРБ парламентът гласува създаването на временна комисия, която да разгледа проекта за нова Конституция, съобщи БНТ.

ГЕРБ създава парламентарна комисия заради проекта за нова конституция

Начело на комисията ще бъде "острието" на ГЕРБ Десислава Атанасова, а заместник - Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". Срокът й на работа ще бъде два месеца.

ДПС не участва в гласуването и напусна Пленарната зала, а БСП пък гласува "против", заявявайки, че няма да участват в "това абсолютно безумно начинание". Двете политически групи не предложиха свои представители в комисията, така вместо от 18 членове, в нея ще работят 10 народни представители.

В нея трябваше да влязат 18 членове – по трима от всяка парламентарна група, плюс трима независими народни представители.

Още вчера от БСП обявиха, че няма да участват в комисията, ДПС днес също не номинираха свои представители и при гласуването излязоха от пленарната зала.

Така съставът на комисията в крайна сметка е от десет членове.

Председател ще е Десислава Атанасова от ГЕРБ, а зам.-председател – Искрен Веселинов от Обединените патриоти.

Членове на комисията са Красимир Ципов (ГЕРБ), Тома Биков (ГЕРБ), Борис Ячев (ОП), и Христиан Митев (ОП), Симеон Найденов („Воля“), Елена Пешева („Воля“), Пламен Христов („Воля“) и независимият депутат Спас Панчев.

 

 

От левицата призоваха всички юристи, конституционалисти, граждански организации и партии, експерти и общественици да не приемат поканата и да не участват в работата на комисията, тъй като дискусиите в нея ще легитимират посегателството над правовата, социалната и демократична държава.

Сформирането на комисията стана от втория опит, след като в четвъртък то бе отложено заради липсаа на кворум. 

Припомняме, че след като в началото на месеца ГЕРБ получиха подкрепа от ВМРО и "Воля" за проекта на нова конституция, парламентът има срок от 2 до 5 месеца да го разгледа и гласува. Това означава, че най-рано на 2 ноември новата конституция може да влезе в дневния ред на депутатите.

За да се стигне до свикването на Велико народно събрание и промяна в основния закон обаче са нобходими подписите на 160 народни представители, а към момента на входиране на проекта той бе подкрепен от 127 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и независими, което означава че в следващите два месеца управляващите търсят още поне 33 гласа.

ОТ БСП и ДПС вече обявиха, че няма да гласуват за проекта на нова Конституция. Дори и ГЕРБ да получат подкрепата на отцепилите се преди дни шест червени депутата, това все още е далеч от необходимата цифра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама