Метро, яхния, меродия и една прекрасна госпожа – големите кавички на месец септември

13:30, 01 окт 20 / Големите кавички 25 3240 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Септември дойде и си отиде със скандирания „Оставка“. Докато на жълтите павета недоволната тълпа растеше, властта все по-упорито се криеше зад дебелите стени на институциите. Близо три месеца кабинетът заседава онлайн под претекст, че е заради мерките срещу коронавируса, но всъщност министрите избягват контакт с медии и протестиращи. В съседната сграда пък депутатите разчитаха, че родната полиция ще ги пази от „народната любов“ и наистина на няколко пъти наистина си пролича, че властта се крепи не на подкрепа от гражданите, а на полицейските щитове.

Рестарт по никое време, нова конституция и маймуни - големите кавички на месец август

През септември бе и пикът на гражданско недоволство – три мащабни Велики народни въстания, акции пред различни институции и дори медии, които подкрепят властта. Яйца, сливи, кофи, тоалетни седалки, домати, камъни, бомби, бутилки – арсеналът на протестиращите също нараства с всеки изминал ден, с всяка нова изцепка на управляващите, а такива през изминалия месец имаше в излишък.

Опиянени от идеята за власт, първите мъже и жени в държавата, все по-често изпускат нервите си и развързват езика си, а резултатът е повече от „впечатляващ“.

Така например зам.-председателят на народното събрание Валери Симеонов открито обяви протестиращите за вандали и ги сравни с червените кхмери в Камбоджа. Нещо повече - според него демонстрантите са толкова кръвожадни, че ако имаха калашници, щяха да трепят наред. След близо три месеца на гражданско недоволство обаче лидерът на НФСБ продължава да демонстрира липса на връзка с реалността и продължава да обяснява, че не вижда смисъл от оставка на кабинета. 

В същото време лидерът на „Воля“ не само че демонстрира завидни умения по скоростно сменяне на мнение, но и съвсем спокойно заяви, че е подкрепил новия проект на конституция, без да го е чел и в това няма нищо смущаващо. Марешки се опита да изчисти образа си от съмненията за „купена подкрепа“ и настоя, че не е крадец, а дарител. Кой ли обаче може да се довери на човек, който сменя мнението си по-често, отколкото жена сменя гардероба си.

Социалният министър Деница Сачева, която в последно време се изявява като едно от остриетата на управляващите, също блесна с култово изказване. Сачева яростно брани правителството и премиера от всички и всичко. Превключила на нападателен режим, този път обект на критиките ѝ бе лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. Репликата ѝ обаче далеч не отива на жена, още по-малко на министър, но уви напоследък управляващите често принизяват изказванията си на битово ниво.

И докато сме още на „кулинарна тема“, няма как да пропуснем думите на Бойко Борисов, който от години е на всяка манджа - меродия. В последно време той по-често се изявява от джипката, отколкото на жълтите павета, защото хората отвъд Околовръстното са една идея по-благосклонни, пък и там ги няма досадните журналисти, които я ще го питат за оставка, я за някой компромат.

В същото време той използва тези обиколки из страната, за да критикува своите опоненти, че не правят нищо за хората извън София. Далеч от протестите Борисов не пропусна случай да посочи с пръст и основния си опонент – президента. Задочният диалог между тях достигна своя пик през юни, когато премиерът обвини Радев, че го следи с дрон и той е отговорен за снимките и видеото от спалнята му. Три месеца по-късно Борисов разшири тезата си и заяви, че държавният глава го сготвил по ченгеджийски с помощта на „една прекрасна госпожа“, коя е тя обаче все още е загадка.

Словоизлиянията на премиера обаче не свършват дотук. Този месец той не веднъж или два пъти успя да смае публиката със своя „специфичен език“. Особено интересно беше изказването му по повод нови проект на бившата му дясна ръка – Цветан Цветанов. Борисов сравни отношенията им с развод след 20-годишен брак и се жалваше, че Цветанов си е тръгнал и оставил децата (в случая ГЕРБ) на него.

И като за говорихме за отрочетата на Борисов няма как да пропуснем едно от най-личните му – Цвета Караянчева. Пазех ви я за последно, тъй като тя е черешката на тортата от политически изказвания през септември. Лютата кърджалийка блесна с по време на партийно събитие като обяви, че протестиращите срещу правителството трябва да спрат да ползват магистралите и метрото на Бойко и да ходят пеш.

С подобни заявления председателят на парламента удари ново дъно. Случвало се е и преди Караянчева да ни шашка със своите думи – още помним как премести Пекин във Виетнам и как написа „Брекзид“, а съвсем наскоро цитира думи на Елинор Рузвелт, които тя никога не е произнасяла.

Жалко е, когато човекът, който заема най-високия държавен пост, не е на необходимата висота. Още по-лошо е обаче, когато този човек се самозабрави и повярва, че властта му се полага по право, а малкото свършено (и със съмнително качество) е някакъв вид социална услуга, която той има право да решава кой и как ще ползва.

Това, което сам си направиш, никой не може да ти го направи. При такива изяви кой ще повярва, че не си „проста кърджалийска…“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама