Как жълти павета се появиха в двора на столична ясла?

12:06, 30 сеп 20 / София 25 1421 Василена Йорданова

Жълтите павета са еднa от най-разпознаваемите емблеми на София. Със своя отличителен цвят те са символ на богатото културно и историческо наследство на столицата. Приютили най-важните институции в страната и център на най-ярките обществени и политически процеси, смело можем да кажем, че жълтите павета носят духа на съвременна България и са реликва, която столичани ревностно пазят и съхраняват.

„Хора и улици“: Жълтите павета – преживели войни, бомбардировки… и Велико народно въстание

Ето защо те винаги са чувствителни, когато се появят съмнения, че павета от "златния килим" на София може да се превърнат в част от настилката на нечий частен дом.

В последните дни в социалните мрежа се появиха снимки на емблематичните павета на едно доста нетрадиционно място - двора на столичната 55 Самостоятелна детска ясла в кв. „Бъкстон“.

Тези павета са тук от 50 години. Сградата е пусната в експлоатация през 1970 г. Това е било „образцова ясла“ и като подарък това е било направено в яслата. В Столична община знаем за тези павета и те са отделен резерв от тези, които са на склад - 350 кв. м жълти павета. Тук са около 200 квадрата, които като се наложи, не към днешна дата, имаме готовност да ги подменим с по-нова настилка“, обясни кметът на район „Витоша“ Теодор Петков в ефира на БНТ.

Директорът по детско хранене „Витоша“ д-р Елена Василева също опроверга тезата, че е имало реновиране и паветата са в двора отскоро.

Директорът на яслата Людмила Недкова сподели, че при лошо време, когато е кално, децата играят в тази част от градината, където са сложени паветата. „Ние се гордеем с тях, защото сме единствената ясла в София, а децата им се радват“, добави тя.

Темата за жълтите павета е изключително чувствителна за софиянци. Емблематичната настилка в центъра на София не се произвежда от години. Правени са опити за съвременно производство на жълти павета, но те се оказали неуспешни.

Това създава проблеми и пред бъдещия ремонт на бул. „Цар Освободител“, където според експерти 30% от паветата трябва да бъдат подменени.

Столичната община има едва 350 кв. метра жълти павета на склад и води преговори с фабриката в Будапеща, която е наследник на някогашния производител, за да купи павета от тях.

В началото на месеца по време на един от големите антиправителствени протести демонстрантите премахнали близо 6 кв. м от емблематичната настилка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!