Премиерът: ООН няма алтернатива в развитието на международното право

08:32, 26 сеп 20 / Политика 25 1922 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество. А в условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от световната организация като морален лидер, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Общия дебат на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, който се провежда онлайн заради пандемията от COVID-19.

Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - противопоставяне на COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Пред световните лидери премиерът Борисов изтъкна, че като държава членка на Европейския съюз България ще се бори за силна Организация на обединените нации, считайки я за свой основен партньор и за солидна основа на многостранния ред, основан на правила. В този контекст министър-председателят посочи, че през настоящата 2020 г. България отбелязва 65 години от приемането ѝ в Организацията на обединените нации. "Като член на ООН и на ЕС страната ни с готовност поема своите отговорности. Активно подкрепяме водещата роля на ООН в многостранното сътрудничество за справяне с пандемията в глобален мащаб", заяви премиерът Борисов.

"Глобалната пандемия е заплаха и за своевременното изпълнение на Дневния ред 2030 на ООН. България заедно с останалите държави членки на ЕС е изцяло ангажирана в изпълнението на 17-те цели за устойчиво развитие през Десетилетието на действието“, каза още премиерът Борисов. По думите му излизането от сегашната криза не означава връщане към предишния начин на живот, а е необходимо да се стъпи върху нова парадигма чрез изпълнението на дългосрочни икономически мерки. „Така светът ще бъде подготвен срещу бъдещи системни шокове“, подчерта Борисов.

Борисов на срещата на ООН: Време е за действия

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама