При доброволна казарма, държавата поема половината от разходите

18:30, 25 сеп 20 25 2752 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Държавата ще покрие половината от необходимата издръжка на бакалаврите и магистрите, които доброволно поискат да преминат двата модула на военна подготовка. Това обяви доцент Милен Михов от Обединените патриоти в ефира на bTV.

На следващо място се въвежда т.нар. срочна доброволна служба в рамките на 6 месеца. Тя преминава през 3 етапа – индивидуална, специализирана подготовка и практика в редовете на въоръжените сили. Това е необходимо поради сериозните предизвикателства към системата за сигурност. Нямаме достатъчен брой хора, които са преминали тази подготовка“, подчертава доцент Михов.

Доброволците ще бъдат издържани 6 месеца от държавата. Изискванията са да са под 40-годишна възраст, да са със средно образование и да не са осъждани.

Припомняме, че предложението за доброволна казарма бе прието на първо четене в Министерски съвет. Предложението дойде от военния министър Красимир Каракачанов.

Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината, като през шестмесечна подготовка ще преминават по 300 души. Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8.3 млн. лв. През първите три месеца ще има начална и специализирана подготовка, а във вторите - изпълнение на задачи във военните формирования.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама