Първо четене: Парламентът одобри доброволната казарма

16:09, 24 сеп 20 25 2064 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът гласува на първо четене възможност за срочна служба в доброволния резерв на Въоръжените сили за граждани на възраст до 40 години. Става въпрос за служба в продължение на шест месеца, за която доброволците ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване.

Целта на промените, внесени от Министерския съвет по предложение на военния министър Красимир Каракачанов, е да се преодолее некомплектът в армията. Към момента свободните места за военни са над 5 хил.

При гласуването днес БСП се въздържа, а останалите партии подкрепиха промените. Очаква се те да бъдат приети с мнозинство и на второ четене, съобщи „Дневник“.

Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината, като през шестмесечна подготовка ще преминават по 300 души. Според разчетите разходите на година ще бъдат над 8.3 млн. лв. През първите три месеца ще има начална и специализирана подготовка, а във вторите - изпълнение на задачи във военните формирования.

В момента възрастта за резервисти е до 26 години. Преди месеци парламентът вдигна и възрастта за постъпване в армията на 40 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама