Огнян Минчев: Оставането на власт топи политическия капитал на Борисов и на ГЕРБ

13:48, 24 сеп 20 / Политика 25 2205 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Оставането в управленска позиция на настоящето правителство и на Бойко Борисов стопява както политическия капитал на ГЕРБ, така и неговия личен политически капитал", каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

Борисов: Хора на Радев ме сготвиха коварно със снимките от спалнята

"Ако Бойко Борисов направи крачка назад и се опита да преподреди редиците си – на партията си, на съмишлениците си, с оглед на предстоящите избори, едно експертно или програмно, коалиционно правителство би било победа в този смисъл. Но това също носи своите рискове, тъй като не се знае колко време би могло да издържи едно подобно експертно правителство начело на страната и то може да бъде само кратка прелюдия към служебно правителство“, коментира Минчев.

В коментара си по предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за експертен кабинет, Огнян Минчев посочи, че позицията на Каракачанов е опит да съхрани собствената си политическа позиция и политическо наследство, ако Борисов "изгърми" по време на сегашното противопоставяне.

"Ако в един момент самият премиер или настоящата политическа конфигурация се наложи да направят крачка назад, вследствие на протеста или на други, съпътстващи протеста явления, протичащи зад сцената, то тогава на обществото и държавата остава един основен политически избор – или служебен кабинет начело с Радев, или програмно коалиционно правителство, което да доведе страната до предсрочните избори", заяви той.

"В зависимост от развитието на ситуацията може да се оцени всеки от вариантите", допълни Минчев. Според него в началото на протестите служебен кабинет е имал повече шансове, а сега с отслабване на силата на протестите се налага като по-вероятен вторият вариант – на коалиционно-експертно правителство. „Ако настоящето правителство не удържи позициите си и не продължи да управлява, на висока цена, разбира се, през следващите месеци или дори до датата следващите избори“.

Запитан колко от ГЕРБ ще „отхапе“ Цветан Цветанов с учредяването на своята партия, Минчев отбеляза, че едва след охлаждането на отношенията между Борисов и Цветанов премиерът е взел мерки да изгради „по-стабилна своя подкрепа в някои от ключовите крепости на Цветанов в регионалните организации на ГЕРБ“.

Цветанов гради структури на "Републиканци за България" и в Русе

„Очевидно е, че за Цветанов няма да бъде проблем да отцепи и присъедини определени структури, които сам е изграждал. Въпросът е каква част от избирателите, които стоят зад тези структури, ще преминат от ГЕРБ към партията на Цветанов“, отбеляза Огнян Минчев.

Относно предлагания от т.нар. "Отровно трио" план за България в пет точки Огнен Минчев отбеляза, че „тези пет точки не могат да бъдат план" и че "тези пет точки, написани на коляно, може да ги напише всеки средно интелигентен човек, който познава проблемите на България".

"На практика това е една от основните критики към протеста – лидерите му отказват да очертаят хоризонт, който този протест преследва", подчерта доц. Огнян Минчев.

"Един протест има смисъл тогава, когато се превръща в обществено движение, трансформиращо гражданската енергия за съществена политическа промяна. За съжаление този протест няма подобна енергия", смята Минчев. По думите му отвъд оставките на премиера и главния прокурор, нямаме абсолютно никаква ориентация в каква посока лидерите на този протест ще поведат обществото.

"Гневът, свързан със статуквото, много лесно се трансформира в омраза, а при настоящия протест тя е прекалено много концентрирана, особено в редовете на тези, които се смятат за негови лидери", изтъкна още политологът. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама