„Олимпийски надежди“: Тодор Михалев - между пет спорта и изкуството

09:00, 24 сеп 20 / Спорт 25 3744 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Тази седмица ви срещаме със състезателя по модерен петобой Тодор Михалев. 23-годишният Тодор е роден във Варна и е носител на множество награди и отличия. През 2018 година, заедно с Явор Пешлеевски, заема трето място на Световното първенство в дисциплина щафета, а през 2019 година финишира четвърти на отвореното състезание в Киргизстан, което е с точки за Олимпийски игри.

Снимка: Facebook/Тодор Михалев

Пред TОPNOVINI.BG младата ни надежда разказа за първите си стъпки в спорта, успехите, трудностите и бъдещите цели. 

Тодор започва спортния си път преди 11 години във варненския клуб „Одесос“ с плуване, тъй като лекарите му откриват изкривяване на гръбначния стълб. Малко след старта си в плуването, треньорите му предлагат да се пробва и в дисциплината бягане, а след това и във фехтовката и стрелбата. Така спортната ни надежда се озовава в модерния петобой и казва, че от тогава до сега се състезава с най-елитните представители на този спорт.

Младият състезател споделя, че ежедневнието му минава в тренировки. Тренира по 5 пъти на ден, като първото му занимание започва още в 7:00 часа. Сутрин Тодор стартира с плуване, преминава през тренировки в зала за бягане, стрелба и фехтовка, докато вечерта не приключи с езда и бягане. В неделя е единственото му време за почивка и релакс. Тогава излиза сред природата за разходка или да направи някоя страхотна пейзажна снимка.

Снимка: Facebook/Тодор Михалев

Хобито и страстта на Тодор е фотографията. Споделя, че преди две години се е дипломирал със специалност „Професионална фотография“ и е категоричен, че ако не беше отдал живота си на спорта, сигурно е щял да се занимава по-активно с изкуството да рисува със светлина.

Според Тодор най-трудните моменти в спорта са именно тренировките, отдадеността, дисциплината и всичко което влагаш, за да стигнеш до желания резултат.

Имал е две по-сериозни травми на коляното, които са се получили вследствие на осукване. При първата контузия е отсъствал от тренировки в продължение на месец и казва, че му е било много трудно да се справи с липсата на спортни занимания. При втората контузия вече е бил подготвен за това изпитание и е приел нещата доста по-леко.

Спортът ти дава много. Учи те да си организиран, както и да се бориш за целите си с увереност“, категоричен е Тодор. Казва, че шампион се става с много отдаденост и воля. Важно е човек да не се отаже на десет крачки преди финалната линия.

Снимка: Facebook/Тодор Михалев

Вдъхновяват го всички спортисти, които се борят докрай, но е сигурен, че всеки е индивидуален характер и не иска да прилича на никого.

Не мога да назова конкретни най-добри състезатели, тъй като са много, но със сигурност Германия, Русия, Великобритания, Чехия, Унгария, Беларус и Украйна притежават едни от най-добрите спортисти в момента“, коментира Тодор. 

Младата ни спортна надежда си пожелава през 2021 година да достигне нужните резултати, които да му осигурят място на Олимпийските игри в Токио. 

След десет години се надявам да продължа да се занимавам със спорт“, си пожелаваза финал Тодор Михалев.

Още от рубриката "Олимпийски надежди":

„Олимпийски надежди“: Николай Маринов "Машината" - 12-кратният шампион на България по бокс

„Олимпийски надежди“: Лидия Брънчева - 14-кратната шампионка на България по джудо

„Олимпийски надежди“: Анастасия Балабан - сребърната медалистка по джудо

„Олимпийски надежди“: Боряна Калейн - предопределена да се състезава индивидуално

„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама