Морски контейнери се превръщат в домове за предстоящата зима във „Факултета“

21:52, 21 сеп 20 / София 25 4590 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

До края на тази седмица ще завършат строително-ремонтните дейности по първа и втора секция на първите жилища от морски контейнери, които се изграждат в столичния квартал „Факултета“. Третата секция трябва да стане готова до средата на октомври. Това обяви архитектът Румен Първанов, който е ангажиран с дейностите по изграждането на новите жилища, съобщи БГНЕС.

На този терен има 3 секции, които са направени от морски контейнери, които са с изцяло стоманена конструкция. Морските контейнери са 51 на брой, като допълнителните пространства са направени от още толкова. На площ от 3200-3300 квадрата са разположени 51 апартамента. По-голямата част от тях са четиристайни, тристайни и двустайни“, обяснява архитектът и добавя, че контейнерите са взети от Солун, като всеки един струва на общината по 5000 лв.

Снимка: БГНЕС

Архитектът посочва, че от един морски контейнер се правят двустайните апартаменти, от контейнер и половина – тристайните, а от два контейнера – четиристайните. В новите жилища ще могат да бъдат настанени 300 души.

В четиристайните апартамента могат да бъдат максимално настанени 8 души, в тристайните – 6, а в двустайните по 4-5“, уточнява той и посочва, че квадратурата в тях е съответно 60 кв. в четиристайните, 45 кв. в тристайните и 30 в двустайните.

Снимка: БГНЕС

Всяко едно от жилищата е снабдено с подово отопление, ток, вода, канализация, санитарен възел и стаи според големината му. Два от апартаментите пък ще са достъпни за хора с двигателни затруднения, като пред входа ще бъде изградена рампа, вратата е с по-широк праг, а банята е оборудвана, така че да отговаря на нуждите на ползвателя й .

Попитан дали ще се чува какво си говорят съседите, Първанов уверява, че правените замервания в други подобни жилища показват, че шумоизолацията е добра. Той добавя, че жилищата от морски контейнери отговарят и на всички европейски норми за земетръс.

Снимка: БГНЕС

По думите му инвестицията е на обща стойност над 2 млн. лв., като това не е всичко.

Пред жилищата ще има паркинг с 23 места, зелена площ с дървета и храсти и градинка. На този етап в проекта не е предвидена детска площадка, но има място между двете секции, където може да се постави“, обяснява архитектът.

Според него новодомците ще бъдат настанени преди началото на предстоящия зимен сезон.

София остава без нощен транспорт и автобусна линия до "Младост"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама