Увеличават се децата с късогледство след онлайн обучението

14:38, 17 сеп 20 25 1766 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

„Само за няколко месеца - от март до сега, се е увеличил броят на децата, които имат късогледството, тъй като са ползвали дигитални устройства“, съобщи началникът на клиника по очни болести в „Александровска болница“ д-р Александър Оскар пред БНР. 

През тази учебна година на около 400 деца ще им се наложи да учат чрез електронни устройства.

Допълнително възнаграждение за учителите, които работят дистанционно с ученици

„Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър. В голяма част от случаите на дигитални устройства. А именно мобилните дигитални устройства са изключително опасни. Те са натоварващи както за зрителната система, така и като цяло за детския организъм“, посочи още Оскар.

"За тези месеци, когато имаше дистанционно завършване на учениците, се наблюдава пик по отношение на късогледството", посочи доц. Оскар.

„Имаме сериозни наблюдения върху причините за прогресия на късогледството, един от най-сериозните рискови фактори е прекалената употреба на мобилни дигитални устройства. Като само в рамките март-май месец тази година имаме десетки случаи на деца, които значително увеличиха късогледството си. Дори се достигна до два диоптъра и половина увеличение само в рамките на три месеца”, обяви специалистът.

Съветът към родителите е когато се налага да се използват дигитални устройства, това да става разумно. Настолният компютър е за предпочитане пред мобилно устройство. А не таблет и още повече телефон.

„Телефоните изобщо не са удачни за такива неща. Те са най-опасни в случая, защото децата доближават екрана непосредствено пред очите си. Изключително много натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони въобще не само не са препоръчителните, те въобще не трябва да се използват за такива цели“, категоричен е медикът.

Офталмологът препоръчва когато детето прекарва по 180 минути или шест часа под една или друга форма пред компютъра, задължително след това да излезе навън. Допълва, че е много важно да има достатъчно време за експозиция на слънчевите лъчи, за да се образува витамин D.

Дефицитът на витамин D също има пряко отношение към прогресията, увеличаването на късогледство при деца. За последната година сме изследвали витамин D при малки пациенти с късогледство. При 99% от децата има сериозен дефицит на това полезно вещество. Една от причините, разбира се, е недостатъчното време, прекарано навън. Това налага да се взима като хранителна добавка. Препоръчваме на родителите децата да приемат витамин D”, съветва още Оскар.

Лекарят препоръчва на всеки 20 минути да се гледа на 20 метра далечина за 20 секунди. Така очите могат да си починат.

„Тава са много важни общи мерки, които съвкупно оказват влияние върху здравето - очното и нервно-психичното. Защото прекомерната употреба на дигитални устройства изключително много натоварва психиката на децата и тяхната нервната система. Те се превъзбуждат. Това също не трябва да се подценява”, заключи д-р Александър Оскар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама