Фандъкова ще строи нови детски градини в двора на сегашните

13:45, 17 сеп 20 / София 25 2935 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сериозният недостиг на места в общинските детски заведения ще бъде преодолян като "изграждаме нови сгради в големите дворове на съществуващите детски градини". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи „Дневник“.

Това е продиктувано от липсата на свободни общински терени за строителството на нови детски заведения, аргументира се тя. Новата възможност е постигната след нормативни промени в правилата за строителство на такива обекти и е съгласувана с министрите на регионалното развитие и на здравеопазването.

Родители искат място за всяко дете в ясла и градина

Столичната община възприе идеята на "Демократична България" да се позволи изграждането на ясли и градини в партерните етажи на съществуващи и новостроящи се сгради. "В тези случаи ще се гарантира както отделен вход, така и всички изисквания за добра и сигурна среда на децата", заяви Фандъкова. Вероятно на тази база тя обещава да се открият нови 180 групи в следващите три години. Подготвя се строителна програма с този срок, с която да се осигурят места за всички деца над 3-годишна възраст и да се разширят чувствително местата в яслите.

Новата система за електронно таксуване в градския транспорт


Снимка: CanStockPhoto

Новата система за електронно таксуване в градския транспорт на София ще заработи до края на годината. Това обеща Фандъкова пред "24 часа". Дали гражданите да бъдат таксувани според пропътуваното разстояние или време ще реши Столичният общински съвет.

Идеята е чрез е-системата пътникът да плаща различна цена в зависимост от това дали се вози само една спирка или пътува по цялото трасе на дадена линия. "Сега и в двата случая се плаща билет от 1.60 лева", обясниха за "Дневник" от Центъра за градска мобилност. Е-системата ще може да засича и времето, в което се качва пътникът, и кога слиза. Това позволява таксуването да е на база пропътувано време.

„Цената на билета и картите няма да се вдигат“, обеща кметът.

Фандъкова смята, че по-подходящо в София е да се отчита по време, като подчертава, че "не говорим за вдигане на цената". Най-важният плюс на системата според нея е, че ще има много повече възможности за купуване на превозни документи - през интернет, а банкова карта може да служи и като билет.

На някои станции по третата метролиния вече са монтирани апарати за плащане на един билет само с допиране на банкова карта. Тези устройства все още не работят.

Подготвя се втора актуализация на бюджета


Снимка: БГНЕС

Първата актуализация на бюджета на града беше през април и тя сви разходите с 23.4 млн.лева. Повод бяха очакваните загуби от налагането на мерките срещу разпространението на епидемията от коронавирус.

Фандъкова ще предложи втора актуализация като обещава, че "тя няма да засегне проектите". Става въпрос за цялостното завършване на бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Филип Кутев", както и строежа на вътрешните рингове и връзките с Околовръстния път.

По тази причина Столичната община планира да тегли заем от Европейската инвестиционна банка в размер на около 100 млн. лева, обяви кметът. С тези средства и със собствено дофинансиране ще се започне и изграждането на новия бул. "Копенхаген" в район "Младост", Източната тангента, бул. "Рожен" и "Ломско шосе".

"Включили сме и трамвайната линия по бул. "Стамболийски", реконструкцията на бул. "Скобелев", тунела и релсовия път по бул. "Царица Йоана" (в район "Люлин").

В преговорите с ЕИБ за отпускане на заема са представени и зелени проекти за София - нови велоалеи, развитие на електротранспорта.

Ще се продължи третата метролиния с нови 4 км до "Овча купел". Те трябва да влязат в експлоатация в началото на 2021 г., обещава Фандъкова.

Догодина ще започне дълбаенето на 3 км тунел за метрото до кв. "Левски Г", както и процедурата за избор на изпълнители на 6 км трасе на метрото от Военна академия до кв. "Слатина" и зала "Арена Армеец". "За тези два участъка отново ще се търси европейско финансиране", отбеляза Фандъкова.

"С бюджета за 2021 г. ще бъдат довършени двете зони - около ул. "Граф Игнатиев" и площад "Св. Александър Невски", твърди тя. "Друг сериозен обект в центъра на града ще бъде градинката при хотел "Рила", където ще започнат археологически проучвания", посочи Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама