„Олимпийски надежди“: Мария Йовкова - между изкуството и спорта

09:00, 17 сеп 20 / Спорт 25 1654 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

 

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Тази седмица под прожекторите в рубриката „Олимпийски надежди“ застава 21-годишната състезателка по тенис на маса Мария Йовкова от Асеновград. Младата ни спортистка е балканска шампионка на двойки за кадети през 2013 г. в Сърбия, както и европейска шампионка на двойки за девойки през 2017 г. в Гимараеш, Португалия. Мария е и многократна държавна шампионка на отборно, лично, двойки и смесени двойки.

Снимка: Мария Йовкова/личен архив

Пред TOPNOVINI.BG Мария споделя за началото си в спорта, трудностите, победите, травмите и мечтите за бъдещето.

Младата състезателка по тенис на маса споделя, че за пръв път хваща хилката за пинг-понг на пет години. От тогава до сега е силно обвързана с този спорт, макар да казва, че всичко се е случило съвсем случайно и непланирано.

Ежедневието ѝ е изпълнено основно с тренировки и подготовка. Отделя между 4 и 5 часа всеки ден, като времето ѝ е разпределено между спортната зала и фитнеса. Казва, че най-често получава контузии и болки в лакътя, рамото  и задната част на бедрото. Категорична е, че рехабилитацията и почивката са най-ефикасните методи за предотвратяването на сериозни и дълготрайни контузии.

Снимка: Мария Йовкова/личен архив

В свободното си време се стреми да се дистанцира от залата за спорт и се опитва да прекарва повече време с близките и приятелите си. Споделя, че обича хубавото кафе, както и да чете и гледа спорт.

„Обичам да оцветявам. Това ме успокоява.“, казва Мария.

Според нея, ако не се бе захванала сериозно със спорт, сигурно е щяла да стане актриса.

„Отдава ми се да имитирам и да влизам в различни роли и образи“.

Категорична е, че трудностите са неизменна част от ежедневието на всеки спортист. Вярва, че всичко се постига с мотивация и борба, както и с пълно себераздаване всеки ден.

Снимка: Мария Йовкова/личен архив

„Имала съм своите трудни моменти. Искала съм да се откажа, но желанието да сбъдвам мечтите си и да бъда шампион е по-силно и винаги надделява над негативните емоции“, споделя Мария.

Според нея спортът я е запознал с много хора и ѝ е помогнал да завърже силни приятелства. Дал ѝ е възможността да пътува, да изпита различни емоции и я е изпълнил с удовлетворение. Споделя, че спортните ангажименти ѝ отнемат единствено от личното време и възможността да бъде със семейството си постоянно.

Казва, че шампионска рецепта няма, тъй като всеки спортист е различен и е много трудно да се конкретизира начин за изкачване до върха.

Снимка: Мария Йовкова/личен архив

„За себе си съм открила, че трябва много работа, постоянство и силен характер, за да ми се получават нещата“, категорична е Мария.

Има много любими спортисти, но най-много се възхищава на Рафаел Надал. Макар китайците да са се утвърдили като най-добрата нация в света на тениса на маса, според Мария все повече европейци успешно успяват да им се противопоставят и да се състезават наравно с тях.

Пандемията от COVID-19 е провалила голяма част от плановете ѝ за тази година, но пък за сметка на това с нетърпение очаква 2021 година. Пожелава си да бъде здрава и да може да се подготви по най-добрия начин за предстоящите мачове и състезания.

„След 10 години искам да съм постигнала целите си в професионалния спорт и да създам едно прекрасно семейство“, казва за финал Мария Йовкова.

Още от рубриката "Олимпийски надежди":

„Олимпийски надежди“: Николай Маринов "Машината" - 12-кратният шампион на България по бокс

„Олимпийски надежди“: Лидия Брънчева - 14-кратната шампионка на България по джудо

„Олимпийски надежди“: Анастасия Балабан - сребърната медалистка по джудо

„Олимпийски надежди“: Боряна Калейн - предопределена да се състезава индивидуално

„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама