ЮНЕСКО алармира: Нараства насилието срещу журналисти, отразяващи протестите

17:36, 14 сеп 20 / Свят 25 1989 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Насилието срещу журналисти, които отразяват протестите в цял свят, е нараснало драстично, а полицията и силите за сигурност са основните извършители. Това става ясно от доклад на ЮНЕСКО, според който в периода януари – юни тази година са регистрирани 21 протеста, в които журналисти са били нападнати, арестувани или убити.

Нападенията са част от ширеща се през последните 5 години тенденция, при която полицията и силите за сигурност използват прекомерна сила, пише още в доклада.

АЕЖ - България остро осъди незаконния арест и полицейско насилие над журналиста Димитър Кенаров

Между 2015 и 2020 г. са убити най-малко 10 журналисти, а 125 са били нападнати или арестувани, се казва в документа, който прави обзор на състоянието на медиите в 65 държави.

Убитите журналисти са работили в Сирия, Мексико, Израел, Никарагуа, Северна Ирландия, Нигерия и Ирак.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азулай призова правителствата да осигурят на журналистите условия, при които те да могат да си вършат работата, без да се страхуват за сигурността си.

Фотограф на агенция „Франс прес“ ранен на протестите в България

Журналистите имат ключова роля при информирането на гражданите относно протестите, затова призовавам международната общност и съответните институции да осигурят спазване на тези основни права”, подчерта Азулай, цитиран от БГНЕС.

Според ЮНЕСКО причините за протестите са икономическите различия, корупцията, нарушаването на политическите свободи, растящият авторитаризъм, което кара някои правителства да не са заинтересовани гражданите да получат обективна информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама