Първи звънец в условия на пандемия

19:19, 15 сеп 20 25 3741 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Близо 59 хиляди са първокласниците в България, които прекрачват за първи път училищния праг. Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел на МОН е обучението да бъде присъствено.

Около 250 деца ще се обучават от вкъщи по здравословни причини или заради притеснения на родителите. Не всички училища обаче ще предлагат обучение в електронна среда. За тази цел като компенсаторна мярка са създадени училищни центрове за дистанционно обучение. Те ще са в помощ на децата, които ще могат да се включват в реално време в уроци, предназначени за техния клас, но с учители и съученици от различни учебни заведения. Децата, учещи от вкъщи, ще имат право и на консултация с преподавателите, които ще получават съответното възнаграждение за това. 

От тази година за учениците става задължително и носенето на предпазни маски в коридорите на училището. Те ще са задължителни и за учителите, които преподават на повече от един клас. В класните стаи обаче маските са по желание. Според образователния министър Красимир Вълчев това е един от най-либералните режими на противоепидимични мерки в сравнение с останалите страни. „Все пак децата ще носят маските по-малко от 10 процента от времето, по-малко от половин час дневно. В повечето случаи препоръчваме да не прекарват много време в общите помещения, най-вече в коридорите“, заяви той. Въпреки това вчера родители се събраха на протест срещу това решение.

"Всички училища са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че трябва да я носи", заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

Той е категоричен, че няма планирано затваряне на училища от октомври. „Целта ни е децата да прекарат максимално време в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва дистанционно”,каза министърът.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши”, каза Вълчев. Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Учениците с вирусни симптоми пък ще бъдат отделяни в специални стаи за престой. Мярката обаче възмути родители и психолози, според които изолацията ще травмира още повече болните ученици.

От тази година няма да има и грипни ваканции, като времето ще бъде използвано за обучение в електронна среда.

Протест срещу задължителните маски


Снимка: БГНЕС

По-късно през деня родители отново излязоха пред МОН на протест срещу задължителните маски в училище. „Не даваме съгласие за медицински опити с децата ни”, категорични са участниците в демонстрацията.

Те изгориха маски като част от експеримент, за да покажат, че на обикновените еднодневни маски има високо съдържание на полипропилен. „Това е част от експеримент, защото много хора си мислят, че маските за еднократна употреба са от плат", заявиха протестиращите, съобщи БГНЕС.

Президентът се включи в първия учебен ден

"Устойчивата промяна в България започва от промяна в образователната политика. Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Това трябва да бъде ангажимент на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите", каза президентът Румен Радев на откриването на учебната година в най-малката община - Трекляно.

"Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора", заяви държавният глава.

Радев отказа да коментира протестите и политическите събития в държавата. "Това е важен ден и нека този ден да го посветим на нашето богатство - българските деца. Нека не го затъмняваме с политическите събития днес", заяви той.

Според него трябва да има нова политика в образованието - не само ремонти на училища, не само по-високи заплати за учителите, но и нови форми и методи на обучение, нови кабинети.

Според него трябва да има инвестици в кабинетите по природни науки. "Те са в окаяно състояние навсякъде", каза Радев.

"Как искаме нашите деца да имат знания и умения, адекватни на съвременните икономически изисквания, ако те нямат тези знания и умения?", попита президентът.

Най-голямата гаранция за просперитета на България в дългосрочен план е образованието и инвестициите в него”, написа премиерът Бойко Борисов във Facebook в поздравление към учениците и преподавателите им в първия учебен ден за учебната 2020/21.
 

Поздрав за първия учебен ден към децата, родителите и учителите отправи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Само образована нация може да гарантира просперитет. В тези трудни времена на предизвикателства нека бъдем силни и отговорни. Ще се справим с тях с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!", написа Нинова в профила си във Facebook.

Министърът на културата Боил Банов също поздрави преподавателите и учениците по повод първия учебен ден и пожела на всички успешна и ползотворна година.

Българският патриарх Неофит отправи приветствие към учителите и учениците за началото на новата учебна година.

"С началото на новата учебна година като молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна, мирна и благословена за вас и вашите семейства. Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще", пожелава Негово светейшество.

"Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията, не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг", каза още той.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел пожела на все повече учениците през новата учебна година да намират своя път в света на знанието, да градят връзки и мостове с науката, новаторството и креативността. „Да се вдъхновяват от познанието, а учителите и родителите да ги насърчаваме в реализирането на идеите им. Попътен вятър“, написа тя във Facebook.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 RichardHes 07:40, 16 авг 22

Вот здесь продают телевизоры от компании мск тв https://2gis.ru/moscow/firm/70000001063212565?m=37.621635%2C55.628266%2F16. Лучшие телевизоры для дома, для кухни, гостиной с разной диагональю экрана и разрешением.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама