Първи звънец в условия на пандемия

19:19, 15 сеп 20 / Общество 25 2929 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Близо 59 хиляди са първокласниците в България, които прекрачват за първи път училищния праг. Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел на МОН е обучението да бъде присъствено.

Около 250 деца ще се обучават от вкъщи по здравословни причини или заради притеснения на родителите. Не всички училища обаче ще предлагат обучение в електронна среда. За тази цел като компенсаторна мярка са създадени училищни центрове за дистанционно обучение. Те ще са в помощ на децата, които ще могат да се включват в реално време в уроци, предназначени за техния клас, но с учители и съученици от различни учебни заведения. Децата, учещи от вкъщи, ще имат право и на консултация с преподавателите, които ще получават съответното възнаграждение за това. 

От тази година за учениците става задължително и носенето на предпазни маски в коридорите на училището. Те ще са задължителни и за учителите, които преподават на повече от един клас. В класните стаи обаче маските са по желание. Според образователния министър Красимир Вълчев това е един от най-либералните режими на противоепидимични мерки в сравнение с останалите страни. „Все пак децата ще носят маските по-малко от 10 процента от времето, по-малко от половин час дневно. В повечето случаи препоръчваме да не прекарват много време в общите помещения, най-вече в коридорите“, заяви той. Въпреки това вчера родители се събраха на протест срещу това решение.

"Всички училища са се подготвили с маски. Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че трябва да я носи", заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

Той е категоричен, че няма планирано затваряне на училища от октомври. „Целта ни е децата да прекарат максимално време в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва дистанционно”,каза министърът.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши”, каза Вълчев. Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Учениците с вирусни симптоми пък ще бъдат отделяни в специални стаи за престой. Мярката обаче възмути родители и психолози, според които изолацията ще травмира още повече болните ученици.

От тази година няма да има и грипни ваканции, като времето ще бъде използвано за обучение в електронна среда.

Протест срещу задължителните маски


Снимка: БГНЕС

По-късно през деня родители отново излязоха пред МОН на протест срещу задължителните маски в училище. „Не даваме съгласие за медицински опити с децата ни”, категорични са участниците в демонстрацията.

Те изгориха маски като част от експеримент, за да покажат, че на обикновените еднодневни маски има високо съдържание на полипропилен. „Това е част от експеримент, защото много хора си мислят, че маските за еднократна употреба са от плат", заявиха протестиращите, съобщи БГНЕС.

Президентът се включи в първия учебен ден

"Устойчивата промяна в България започва от промяна в образователната политика. Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Това трябва да бъде ангажимент на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите", каза президентът Румен Радев на откриването на учебната година в най-малката община - Трекляно.

"Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора", заяви държавният глава.

Радев отказа да коментира протестите и политическите събития в държавата. "Това е важен ден и нека този ден да го посветим на нашето богатство - българските деца. Нека не го затъмняваме с политическите събития днес", заяви той.

Според него трябва да има нова политика в образованието - не само ремонти на училища, не само по-високи заплати за учителите, но и нови форми и методи на обучение, нови кабинети.

Според него трябва да има инвестици в кабинетите по природни науки. "Те са в окаяно състояние навсякъде", каза Радев.

"Как искаме нашите деца да имат знания и умения, адекватни на съвременните икономически изисквания, ако те нямат тези знания и умения?", попита президентът.

Най-голямата гаранция за просперитета на България в дългосрочен план е образованието и инвестициите в него”, написа премиерът Бойко Борисов във Facebook в поздравление към учениците и преподавателите им в първия учебен ден за учебната 2020/21.
 

Поздрав за първия учебен ден към децата, родителите и учителите отправи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Само образована нация може да гарантира просперитет. В тези трудни времена на предизвикателства нека бъдем силни и отговорни. Ще се справим с тях с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!", написа Нинова в профила си във Facebook.

Министърът на културата Боил Банов също поздрави преподавателите и учениците по повод първия учебен ден и пожела на всички успешна и ползотворна година.

Българският патриарх Неофит отправи приветствие към учителите и учениците за началото на новата учебна година.

"С началото на новата учебна година като молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна, мирна и благословена за вас и вашите семейства. Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще", пожелава Негово светейшество.

"Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията, не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг", каза още той.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел пожела на все повече учениците през новата учебна година да намират своя път в света на знанието, да градят връзки и мостове с науката, новаторството и креативността. „Да се вдъхновяват от познанието, а учителите и родителите да ги насърчаваме в реализирането на идеите им. Попътен вятър“, написа тя във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама