Христо Иванов: Държавата официално да отмени измененията в Наредба 18 и да компенсира бизнеса

20:03, 11 сеп 20 / Политика 25 2488 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В предложение до Министерство на финансите и премиера днес Христо Иванов настоя държавата официално да отмени измененията в Наредба Н-18, както и да компенсира българския бизнес за направените в тази връзка разходи, съобщиха от пресцентъра на Демократична България.

Христо Иванов: Борисов не подава оставка заради обещания към Пеевски и Путин

“В продължение на три години министерството тормози българския бизнес - малък и голям - със своите намерения да въведе измененията в наредба Н-18, които се превърнаха в абсолютен кошмар, въвеждайки непоносими изисквания за българския бизнес в едни текстове, които са неразбираеми, взаимно противоречиви, технологично неприложими и абсолютно нетърпими от гледна точка на здравия смисъл.” - заяви Иванов и нарече МФ “Министерство на тормоза”.

В изпратените до МФ и премиера предложения ясно се посочват три основни искания:

НАП и МФ до края на септември 2020 г. да официализират отпадането на всички промени в Н-18 след 2018 г.

Министерски съвет да създаде механизъм за компенсиране на всички компании за направените от тях инвестиции, касаещи синхронизацията с Н-18, като възстанови пълния размер на доказуемо направените от фирмите разходи.

Да бъде потърсена отговорност от чиновниците, които допуснаха Н-18 да се превърне във фактор за влошаване на бизнес климата в страната.

В изявление пред министерство на финансите Иванов припомня опитите на експертите от “Да, България!” да спрат това безобразие още през 2018 г. с предложения, позволяващи Н-18 да не се явява пречка за българските фирми. Предложенията не бяха отразени от НАП и МФ и движението поиска цялостната отмяна на наредбата и оставка на министъра на финансите.

Христо Иванов: Атаката над “Хиполенд” е брутална илюстрация за “завладяна държава”

В разговор с Веселин Дремджиев Иванов сподели изчисленията за цената, платена от бизнеса:

“По наши изчисления тук става дума за - непосредствено за касови апарати са похарчени над 100 млн. Сто милиона от българския бизнес са извадени! А за всичко, свързано с въвеждането на тези изисквания - обучение, адаптация и т.н. - над половин милиард. Това е излязло от българския бизнес. Залудо. За едно нещо, което щеше да се превърне в новия инструмент - и цитирам декларацията от днеска на тази бизнес асоциация - “за рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес”. Хората се притесняваха не просто, че ги карат да правят нещо безумно и несъобразено с техния модел на правене на бизнес, а нещо, което ще позволи на същите сили, на същия Сарай, на същия Пеевски, да има пряк достъп до тяхната бизнес информация, техния бизнес модел, и да краде бизнеси.”

Иванов направи и ясна заявка от името на Демократична България: “Знаем как да въведем електронно управление, така че бизнесът да има - и гражданите, между другото - с 60% намалено бреме административно.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама