„Образование България 2030“ – когато знанието е мисия

14:30, 11 сеп 20 25 2042 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Англичаните казват: „Парите, похарчени за образование, никога не пропадат напразно“. В България не винаги е така, но има едно сдружение, което мисли за бъдещето на българското образование вече пет години.

„Образование България 2030“ е създадено през 2015 г. и обединява организации от гражданския, частния и публичния сектор за обща и дългосрочна визия за качествено образование в България до 2030 г. Мисията на сдружението е в развитието на образователната система и информираността за възможностите и ключовите проблеми в нея. Екипът цели да ангажира гражданското общество и хората, които взимат решения, за съвместни действия към подобряването на качеството и достъпа на българското образование до 2030 г.


Снимка: CanStockPhoto

Сдружението си поставя амбициозни, конкретни и измерими цели за 2030 г. - всички български деца да завършват средно образование, сред тях да няма функционално неграмотни, поне 80% успешно да се реализирали на пазара на труда. И всичко това стъпило върху здрава политическа, икономическа и социална основа.

Постиженията през първите 5 години

През първите пет години „Образование 2030“ издаде четири мониторингови доклада за образователната система в България, предложи на МОН над 40 конкретни препоръки за новите учебни програми и оценяването на учениците, предаде на 24 директори мениджърски умения чрез проекта за Академия на училищни директори и разработи предложения за налагането на ключовите компетентности на 21 век в училищата.

Сред популярните инициативи на сдружението е и кампанията „Научи ме да умея“, съвместно с евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. Проектът има за цел да запознае и ангажира младите хора в България с ключовите умения, които трябва да придобият, за да се реализират успешно. За целта се провеждат интерактивни работилници сред младежи на възраст 15 – 18 г. в различни населени места. Работилниците включват както представяне на важните умения за успех, така и практически занимания и учене чрез преживяване.


Снимка: CanStockPhoto

Къде сме през 2020 г.?

- 14,5% от българските деца, които трябва да се обучават в училище, остават извън него;

- Увеличава се делът на функционално неграмотните ученици – 46% от 15-годишните ученици (от 40% през 2015 г.);

- 79% от наскоро завършилите образованието си българи между 20 и 34 години намират реализация на пазара на труда – с 14% повече от 2014 г.;

- Публичните разходи за образование в България са 3,6% от БВП – въпреки увеличението в сумата в абсолютна стойност през последните години, все още са сред най-ниските в ЕС (средната стойност за ЕС – 4,6%).

От сдружението посочват, че данните не ги обезкуражават, а напротив – ще продължат да работят все така активно и занапред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама