Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК

09:51, 10 сеп 20 / Политика 25 1146 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което даде ход на процедурата, съобщи БГНЕС.

Депутатите успяха да съберат кворум на фона на голямото недоволство

Парламентарните групи и депутатите имат на разположение 5 дни, за да предложат своите кандидати на Комисията по правни въпроси. Свои номинации, но адресирани до народни представители, могат да правят и неправителствените организации.

Всички документи, съпътстващи избора, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание. Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Бившият председател на изборната комисия Стефка Стоева обяви в края на август, че се оттегля от поста, а няколко дни по-късно парламентът прекрати пълномощията ѝ. Първоначално тя посочи лични мотиви, но по-късно обяви, че изразява несъгласие с готвените промени в Изборния кодекс, които прехвърлят изцяло отговорността на ЦИК за закупуване, поддръжка и съхранение на бъдещите машини за гласуване. Според Стоева за това трябва да се погрижи държавата, в лицето на изпълнителната власт. 

ГЕРБ прехвърлят логистиката на ЦИК, за да излязат "чисти" след изборите

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама