Председателят на ЦИК подаде оставка

17:35, 27 авг 20 / Политика 25 2953 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по лични причини. Появиха се слухове, че оставката е депозирана заради конфликт с вицепремиера Томислав Дончев, който самият той нарече спекулация.

"Уважавам г-жа Стоева като човек и професионалист. Доказателство за това са последните местни избори. Действащият изборен кодекс не позволява адекватна организация на изборния процес и поради тази причина той трбява да бъде променен", се казва в неговата позиция, изпратена до медиите. 

Оставката ще се депозира в Народното събрание, за да бъде гласувана следващата седмица. Преди това обаче Стоева възрази срещу внесената от ГЕРБ промяна в Избирателния кодекс, която да прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията. Тя продължава да смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата, предаде БНР. 

ЦИК още чака среща с Томислав Дончев за машинното гласуване

Управляващите предлагат да се въведе машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели. Да има и възможност всеки да избере как да гласува- с машина или на хартия. ГЕРБ настояват и ЦИК да бъде компетентният орган, който да осигури машинното гласуване. 

"ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинно гласуване, при това отново с неясната формулировка - чрез наемане или закупуване. Питам, при тази нова предвидена предстояща в закона неяснота, кой от двата способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрала и дали той е правилният и дали е целесъобразният. В резултат на тези действия на законодателната власт, ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство", заяви Стоева. 

"Кабинетът и парламентът държат властта върху процедурата за гласуване, а отговорността се прехвърля изцяло и само върху Централната избирателна комисия. Това е ненормална ситуация и на нея реагира председателят на комисията", заяви социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов пред БГНЕС. Според него оставката на ръководителя на избирателната комисия Стефка Стоева ясно показва нейното несъгласие със законодателната рамка на машинното гласуване.

"Намирам за напълно основателни мотивите на Стефка Стоева да извърши този акт. Не, че подаването на оставка от председателя ще реши проблема, но се надявам да заостри публичното внимание върху това, което се прави. Върху тази игра с изборното законодателство, която в момента тече", коментира той. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предложи председател на ЦИК да стане Томислав Дончев, за да "поеме отговорност за нещо най-сетне". 

Стефка Стоева бе избрана от Народното събрание да застане начело на ЦИК през март миналата година, като номинация на ГЕРБ за поста. Тя е бивш конституционен съдия, с над 40 години професионален опит. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет, започва кариерата си като адвокат, а по-късно работи във Върховния съд и Върховния административен съд като съдия. Била е зам.-председател на ВАС и член на Съвета по законодателство към 40-то Народно събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама