Докладът за върховенство на закона в България излиза на 23 септември

15:31, 10 сеп 20 / Свят 25 917 Topnovini
Снимка: Pixabay

"Първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в България ще бъде публикуван след по-малко от две седмици - на 23 септември. Това не е автоматичният край на Механизма за сътрудничество и проверка на страната от 2006 г.", съобщи еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента, съобщи dnevnik.bg. 

Еврокомисията: Мониторингът върху България ще падне

Тя присъства лично в залата и обясни, че обхватът на Механизма за върховенство на закона е по-широк от този на т.нар. мониторинг на реформите в правосъдието. Причината е, че в него са добавени състоянието на медийната среда и плурализмът в обществото.

"Прибързано ще е на този етап да ви дам дата, на която ще се вземе решение от Еврокомисията за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка. Първо трябва България да покаже устойчив напредък в изпълнението на ангажиментите по него", допълни тя.

Вера Йоурова посочи, че ЕК наблюдава събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава. Йоурова съобщи, че ЕК препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор.

За върховенството на закона ще има 27 национални доклада и един общо за Европейския съюз. Йоурова заяви, че България изцяло е сътрудничила в подготовката и че през юни е имало виртуална визита на екипа, подготвящ доклада за страната. От София вече са пристигнали и отговори на изпратените допълнителни въпроси.

"Промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа", заяви Йоурова.

Снимка: БГНЕС

На нейното изказване опонира Клеър Дали от Групата на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, пише "Сега".

"Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йорова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна. Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция", казва Дали.

България е в дневния ред на срещата на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европарламента, която обсъди Механизмът за сътрудничество и проверка (CVM). Известен повече като мониторинг за реформи в правораздаването, този инструмент на Европейската комисия, специално създаден през 2006 г. за България и Румъния, още не е прекратен формално, въпреки опитите на управляващи в България и евродепутати от ГЕРБ да всяват объркване около съдбата му.

Този път от правителствената пресслужба предварително обясниха под формата на опровержение, че не е отправяна покана към премиера или министрите, а и регламентът на заседанието не предвиждал изразяване на правителствена позиция.

"Основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията", допълва съобщението. По-малко от половин час преди това същото разяснение в защита на правителството "във връзка с невярна информация в сайтове и социални мрежи" разпространиха като своя позиция и евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП.

За "Дневник" евродепутатът от групата на социалистите Елена Йончева каза, че обсъждането се провежда по нейна инициатива, въпреки съпротивата на Европейската народна партия.

Усилията на Йончева - и на колегата ѝ от "Демократична България"/ЕНП Радан Кънев - да се насочи вниманието на Европарламента към случващото се в България, обхваната вече два месеца от протести, започнаха с нахлуването на прокуратурата в президентството в началото на юли, часове преди началото на демонстрациите.

Преди дебата за МСП имаше дискусия за свободата на словото в ЕС и отново България бе поставена на прицел. Няколко евродепуати изтъкнаха, че тя е по-зле от всички останали, защото е на 111-то място в световната класация на "Репортери без граници", докато обичайно критикуваните в ЕС Полша и Унгария са доста по-напред. Общата констатация, че в целия ЕС има влошаване на състоянието на медиите, не помогна да се скрият специфичните проблеми в България. "Трябва да се прави разлика между държавите: Финландия е на 2-ро място в класацията, а България е на 111-то", посочи Елена Йончева.

И в двата дебата евродепутатите изразиха тревога, че полицията в Бълария се отнася брутално към журналстите, които отразяват протестите. Отправен бе призив към главния прокурор Иван Гешев да обърне повече внимание на този проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!