Еврокомисията: Мониторингът върху България ще падне

18:49, 21 май 20 / Общество 25 833
Снимка: CanstockPhoto

Мониторинговият механизъм за сътрудничество и проверка за България ще отпадне и няма промяна в позицията на Европейската комисия по този въпрос. Това заяви говорител на Европейската комисия пред bTV.

До объркването се стигна след публикувания вчера от Комисията списък с препоръки за отделните страни членки за 2020 г.

В една от тях се казва, че обявеният за вдигнат миналата година механизъм за сътрудничество и проверка за България ще продължи да действа.

В момента се изяснявало каква е причината за използваната в препоръките формулировка и по-специално следния пасаж: „Тези въпроси са предмет на мониторинг по Механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.

От Брюксел отбелязват, че действително все още не е взето окончателното решение за падане на мониторинга. „Процесът изисква ЕК да вземе под внимание наблюденията на Съвета на ЕС, както и на Европейския парламент, преди да се вземе окончателно решение по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка за България. Препоръките в рамките на Европейския семестър отразяват ситуацията“, подчерта говорителят.

Категоричната позиция на сегашния състав на ЕС, обаче, е, че България е изпълнила в достатъчна степен поставените цели и, от тази гледна точка, няма разлика с оценката на комисията „Юнкер“, която препоръча отпадането на механизма.

Говорителят на ЕК посочи, че върховенството на закона у нас ще продължи да бъде обект на наблюдение, но в рамките на все още нефункциониращия общ мониторинг на всички членки на общността, работата по който продължава.

1 коментар
Анонимен 19:33, 21 май 20

Барни да подава оставка

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи