Повече от 400 000 души в ЕС умират годишно заради замърсяване на въздуха

10:11, 08 сеп 20 / Свят 25 693 Topnovini
снимка: БГНЕС

Повече от 400 000 души в Европейския съюз умират преждевременно всяка година в резултат на замърсяване на въздуха. До този извод стига доклад на Европейската агенция за околната среда (ЕАОС) в Копенхаген, съобщи БГНЕС. Докладът анализира данни за въздействието на околната среда върху здравето и благосъстоянието на европейците. Съответно замърсяването на въздуха остава най-голямата екологична заплаха за здравето в Европа.

СБЛЪСЪК: Адекватна ли е екополитиката ни?

Агенцията също така дава да се разбере, че ситуацията определено се е подобрила през последните 30 години. През 1990 г. броят на жертвите на замърсяване на въздуха все още е 1 милион.

Според ЕАОС шумовото замърсяване е на второ място, което води до 12 000 преждевременни смъртни случаи. "Ефектите от изменението на климата също играят все по-голяма роля - например чрез горещи вълни и наводнения. Хората в градска среда са особено засегнати от последиците от изменението на климата", каза Катрин Ганцлебен от ЕАОС.

Други фактори, споменати от агенцията, са химични съединения, както и замърсена питейна вода. Ясна разлика между страните от Източна и Западна Европа също е забележима. В много страни от Източна Европа процентът на преждевременните смъртни случаи от фактори на околната среда е много по-висок, отколкото в Западна Европа.

Изследванията се основават на данни на Световната здравна организация (СЗО) за причините за смърт и болести от 2012 г. И обобщението на резултатите сочи, че около 13% от годишните смъртни случаи в ЕС - 630 000 преждевременно починали - могат да бъдат отнесени към фактори на околната среда и следователно биха могли да бъдат избегнати. Най-честите причини за смърт включват рак, сърдечни заболявания и инсулти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!