Ден 61 на протести: Кадри от полицейското насилие на 2 септември

22:02, 07 сеп 20 25 4088 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

В 61-ия ден от протестите с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев акцент е полицейското насилие от миналата сряда. Демонстрантите прожектираха върху сградата на Народното събрание кадри от 2 септември, когато се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи.

И тази вечер протестите бяха под надслов „Нас не ни е страх". Шествието в София започна от Триъгълника на властта и приключи на Орлов мост. Ситуацията беше спокойна. Засилено беше полицейското присъствие пред сградата на Министерския съвет, съобщава БНР.

Около 20 часа движението по бул. „Цар Освободител“ в района бе блокирано от мобилната трибуна на протеста.

Снимка:БГНЕС

Няколко момчета държаха огромен трансперат с надпис "оставка" посредата на площад "Атанас Буров" - между фонтана пред президентството и сградата на бившия Партиен дом. 

Снимка: БГНЕС

От сдружение „БОЕЦ“ призоваваха, ако станете свидетели на полицейско своеволие, да подадете сигнал на сайта megdan.eu, където да докладвате до европейските институции, че са нарушени правата ви на свободни граждани.

Адвокат Николай Хаджигенов също обвини силите на реда за случилото се на 2 септември. Той призова на 10 септември протестиращите граждани да дойдат с водни пистолетчета, купени от "Хиполенд", с което да отвърнат на очакваните водни оръдия.

Що се отнася до думите на Бойко Борисов за ново начало, казани на вчерашния празник, адвокат Хаджигенов отговори така: "Той бил предложил рестарт на себе си и преинсталация на себе си, което не се възприема от нас народа и правилно не се възприема. Бих искал да цитирам нещо, което няма да бъде разбрано в Банкя, но навсякъде другаде ще бъде разбрано. Щом правителството и разбирай – Бойко Борисов са недоволни от своя народ, нека предложим по-смислен рестарт, защото Бойко Борисов, колкото и да го рестарираме, колкото и да го преинсталираме, няма да излезе друга версия освен кървав диктатор".

Призивите на ораторите от трибуната и тази вечер бяха опозицията да напусне парламента, бойкот на аптеките и бензиностанциите на лидера на партия „Воля” Веселин Марешки и на всички бизнеси, свързани с олигархията.

От трибуната на протеста се чуха скандирания "Нас не ни е страх!", "Мутри вън".

Те не охраняват политиците, охраняват вас

Днес се отбелязаха и два месеца от акцията на Христо Иванов на "Росенец". Пътят до плажа пред "летните сараи" на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган вече е свободен и на място бяха демонстранти.

Близо 30 протестиращи развяха български трибагреници с викове "Оставка" и оставиха грамоти пред имота, на който доскоро пишеше "Строителен обект".

Символичното зареждане в бензиностанциите на Веселин Марешки продължи и днес. На път за протеста към "летния сарай" недоволните заредиха с гориво за 1 лев. Следващата демонстрация на "Росенец" е планирана за 11 септември, съобщава bTV.

В Русе и Варна също се проведоха демонстрации с искане за оставка, съобщава БНТ. В Русе призивите за оставка на правителството започнаха с изпълнения на родопски каба гайди, а във Варна протестиращи издигнаха плакати, призоваващи към преминаване към машинно гласуване.

Протести и контрапротести се проведоха под знака на Съединението

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама