Първи полет на модел на футуристичния Flying-V

17:59, 05 сеп 20 / Любопитно 25 2857 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Изследователите са провели успешен първи полет на модел на Flying-V -  футуристичен и икономичен самолет, който един ден може да превозва пътници в крилата си, съобщават БГНЕС.

Уникалният дизайн на Flying-V поставя пътническата кабина, багажника и резервоарите за гориво в крилата на самолета. Експертите се надяват, че аеродинамичната му форма ще намали разхода на гориво с 20% в сравнение с досегашните самолети. Името на машината идва от формата й – гледана отгоре, тя прилича на латинската буква „V”.

Експертите тестваха 22,5-килограмов и 3-метров модел на футуристичния самолет, разработен от изследователи от Технологичния университет в Делфт, Нидерландия, в партньорство с авиокомпанията KLM.

Екип от изследователи и инженери са тествали самолета в авиобаза в Германия, където са работили с екип на „Еърбъс“ за тестване на излитания, маневри и подходи за кацане.

Експертите са работили усилено за оптимизиране на самолета. За да се подобри телеметрията, екипът е бил принуден да промени центъра на тежестта на самолета и да настрои антената му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама