Президентът Пендаровски не очаква България да блокира преговорите с ЕС

17:35, 05 сеп 20 / Свят 25 1175 Юлиан  Тодоров
Снимка: БГНЕС

Всички сигнали, идващи от Германия, която в момента председателства ЕС, сочат, че междуправителствената конференция ще се състои до края на годината, което бележи началото на преговорите за присъединяване към ЕС, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, предаде Дневник.

Държавният глава посочи в интервю за Канал 5 вчера, че не очаква България да блокира започването на преговорите.

"Какво ще съдържа преговорната рамка е много по-важно от това кога ще се състои междуправителствената конференция", добави той.

Очаква се преговорната рамка да бъде обявена следващия месец.

"Всяка страна прави предложения, но ние трябва да чакаме и да видим какво ще влезе в преговорната рамка по отношение на позицията на България. Нашите аргументи за тези ключови национални позиции са ясни. Надявам се, че никой в Европа няма да приеме формулировка за македонския език и никой няма да приеме, че македонската нация е резултат от етническо инженерство. Мисля, че това не може да мине в Европа", посочи Пендаровски.

Попитан дали има контакти с българския си колега Румен Радев и дали планира посещение в София, президентът на Северна Македония заяви, че би се срещнал с българския си колега, след като бъде постигнат напредък в съвместната комисия.

Той каза още, че комисията е имала онлайн заседание преди месец, което е завършило без какъвто и да е успех.

"Македонската страна има своите аргументи и няма причини за отлагане. Очаквам комисията да възобнови работата си много скоро и да постигне резултати", посочи Пендаровски.

Той добави, че би искал да види сбъдването на правителствените прогнози, че преговорите с ЕС може да завършат в рамките на шест години. "Бих искал да видя 80 процента от главите отворени през следващите четири години, но ще бъдем изправени пред проблеми в този процес", предупреди държавният глава.

"За съжаление, ЕС все повече се затваря. Сега дори има нова, ревизирана методология", отбеляза Пендаровски и призова за национален консенсус по темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!