Приеха оставката на председателя на ЦИК

13:31, 03 сеп 20 / Политика 25 1851 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народните представители приеха оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева. Тя обяви решението си да се оттегли от поста на 27 август и посочи лични причини като мотив. Появи се информация, че причина е конфликт с вицепремиера Томислав Дончев, която и двамата отрекоха.

Стоева възрази срещу идеята на ГЕРБ с промяна в Изборния кодекс отговорността за осигуряването на машините за гласуване да се прехвърли на ЦИК. Тя смята, че за това трябва да отговаря правителството, а внесените изменения в изборното законодателство са неясни и нестабилни.

Първо четене: машинно гласуване по желание и 48 часа избори заради коронавируса

ГЕРБ внесоха промените в Изборния кодекс набързо след като премиерът Бойко Борисов се обяви за нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Освен за машинния вот се предвижда 48-часов изборен ден, машинно гласуване във всички секции под 300 избиратели и смесена избирателна система за ВНС.

Докато стартира процедура за нов председател, ЦИК ще се ръководи от някой от заместниците Кристина Стефанова (издигната от „Воля“), Силва Дюкенджиева (издигната от БСП) и Таня Йосифова (издигната от „Обединени патриоти“). Секретар на комисията е Севинч Солакова, номинация на ДПС.

Стефка Стоева бе избрана от Народното събрание да застане начело на ЦИК през март миналата година, като номинация на ГЕРБ за поста. Тя е бивш конституционен съдия, с над 40 години професионален опит. Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет, започва кариерата си като адвокат, а по-късно работи във Върховния съд и Върховния административен съд като съдия. Била е зам.-председател на ВАС и член на Съвета по законодателство към 40-то Народно събрание.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама