След протеста: 10 камиона с боклуци и 6 кв. м изкъртени жълти павета

11:36, 03 сеп 20 25 2159 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

10 камиона отпадък, сред които и едрогабаритни - тухли, желязо, колчета, павета и битови отпадъци, са извозени от палатковите лагери в София. Това съобщиха от почистващата фирма. Екипи на Столичната община описват щетите. Красимир Димитров - директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, заяви, пред БНР че: "Щетите са изкъртени павета, тухли, знаци, обърнати кофи за смет. Все още оглеждаме за допълнителни щети от вчера".

Снимка: Юлиан Тодоров

Полицията премахна палатките на Орлов мост и пред Ректората

Служители на Столичния инспекторат и Регионалния исторически музей са направили оглед на материалните щети по жълтите павета и публичната инфраструктура в района. При проверката са установени около 6 кв. м изкъртени жълти павета в района на пл. „Независимост“ и бул. „Цар Освободител“, както и изкъртени и счупени тротоарни плочи, и бордюри, добавят от общината.


Снимка: Юлиан Тодоров

"В момента сме наредили здрави павета по дупките. Преди това ще се направи оглед и протокол за нанесени щети, особено за паветата, които са извадени и са изпочупени. От тази страна попълнихме със здрави павета, но сега фирмата-изпълнител ще започне да ги реди допълнително. За момента няма опасност за автомобилите, но строителят е тук и ще започне веднага да работи", заяви Димитров.


Снимка: Топновини

Намерен е и изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителни шахти около куполите на ларгото. На парапета при подлеза на Президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на Президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла.

Столична община предприема необходимите действия съвместно със СДВР за установяване на самоличността на гражданите, които по време на вчерашните протестни действия са вадили жълти павета. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията.

Жълтите павета на София са със статут на културна ценности и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство.

От общината напомнят, че за 2 септември бяха издадени три съгласувателни писма за провеждане на протестни действия. Съгласно Закона за събранията организаторите им носят отговорност за причинените вреди по време на провеждане на събитията и са длъжни да осигурят почистване на мястото след края на мероприятието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама