Протестът от другата страна

18:00, 02 сеп 20 25 3817 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Хиляди протестиращи се събраха на жълтите павета и неколкократно се опитаха да пробият полицейските кордони, за да стигнат до бившия Партиен дом. Сградата се пазеше от униформени от всички страни. На няколко пъти демонстрацията излезе извън контрол. Органите на реда не допуснаха протестиращи да се приближат до Партийния дом, отблъснаха ги с щитове и използваха сълзотворен газ. Демонстрантите ги замеряха с бутилки, павета, камъни, яйца, ябълки, слама. Пускаха и бомбички и димки. Пострадали имаше и от двата „лагера“. Снимки и видеа с ранени протестиращи, журналисти и полицаи заляха интернет.

На този фон депутатите слушаха националния химн в новата пленарна зала. Вътре водеха собствените си войни, сякаш глухи за случващото се отвън. От ГЕРБ излязоха, за да не чуят речта на държавния глава Румен Радев от трибуната. После го обвиниха, че с вдигнат юмрук сее разделение. Президентът пък им отговори, че бягството няма да ги спаси от позора.

На журналистите, които отразявахме работата на парламента, ни се наложи да излезем от входа на бул. „Дондуков“ заради ескалацията на напрежението на протеста. Така се оказахме сред полицаите, които строени в редици чакаха команда да пристъпват напред към протестиращите. Позволиха ни да останем и да видим протеста от тяхната страна.

По булеварда бяха разположени множество коли и бусове на полицията и жандармерията. Видяхме обгазени и ранени полицаи, със скъсани и мръсни униформи. Как млади мъже и жени с щитове се готвят да настъпят към блокадата, от другата страна на която могат да са техни връстници, съученици или приятели.

Снимки: Юлиан Тодоров

Снимки: БГНЕС

След гледки като тези се замисляш- за големите и малките хора, за властимащите и властдаващите. За обикновените българи, които днес бяха от двете страни. Едните изпълняваха гражданския си дълг, другите професионалния. Всички със семейства и деца, с някой, който ги чака да се приберат...

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама