СДВР: Срещу нас беше изправен криминален контингент и ултраси

16:38, 02 сеп 20 25 2140 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Въпреки многобройните ни призиви за спазване на обществения ред не срещнахме разбиране от страна на част от протестиращите и се търсеше директен сблъсък, каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев по време на брифинг.

"Срещу българската полиция днес беше изправен криминален контингент и ултраси, доведени от провинцията", заяви още директорът на СДВР.

16 души са хоспитализирани след сблъсъците на протеста в София

Полицията за пореден път запази гражданския мир, въпреки опитите на част от протестиращите да влязат в директен сблъсък и да предизвикат хаос. Срещу нас бяха използвани метални пръти, дървени колове, павета, бутилки. Действията на полицията бяха изцяло в рамките на закона”, допълни той.

Ст. комисар Хаджиев добави, че на над 27 полицаи е оказана медицинска помощ, а на 100 е оказана помощ на място.

Сблъсъци, арести и сълзотворен газ пред бившия Партиен дом

"Лица с маски и с противогази използваха лютив спрей срещу полицаите. Полицията използва помощни средства, които са изцяло в правомощията им", заяви ст. комисар Хаджиев. "Кой мирен гражданин отива на протест с противогаз, маски?", попита той. 

Над 35 човека са били задържани и отведени в районните управления. "Много голяма част от тях са от една партия, за която се иска заличаването й, а самите те са с множество криминални прояви", уточни още ст. комисар Хаджиев.

Той благодари на колегите си и на представителите на медиите, които "отразяваха обективно какво се случва пред Народното събрание" и призова гражданите да не се поддават на провокации и да спазват реда.

Трима от пострадалите полицаи подпрепиха думите на ст. комисар Георги Хаджиев на последвал брифинг. Те казаха, че част от протестиращите на първа линия са били видимо агресивни и въпреки че служителите на реда са се опитвали да запазят снизхождение към обидите, напрежението е ескалирало заради физически атаки от провокатори. Един от полицаите е с изкълчена ръка, друг с усукана, а трети - със синини по цялото тяло от удар с дървен предмет. Все още не е установена самоличността на лицата, които са ги нападнали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама