Навални отровен с бойното отровно вещество „Новичок“, България осъди "престъпния акт"

20:50, 02 сеп 20 / Свят 25 3215 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Tестовете на Алексей Навални от берлинската болница без никакво съмнение доказват, че той е бил отровен с бойно отровно вещество от групата "Новичок", заяви говорител на германското правителство.

Германия осъжда това по възможно най-остър начин и иска обяснение от Русия как се е случило.

 България осъжда престъпния акт, стана ясно от съобщение, разпространено от МВнР. "Силно сме обезпокоени от тази новина, заявяват от външното ни министерство днес. Осъждаме категорично този престъпен акт и призоваваме руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването, което да изправи извършителите и поръчителите пред съда", заявяват от ведомството на Екатерина Захариева.

Руският посланик в страната ще бъде информиран за изследванията, а правителството на Ангела Меркел ще обсъди нападението с партньорите на Германия, за да се предприемат съвместни действия.

Руското издание РБК показа днес документи, с които прокуратурата в Москва е поискала от германското министерство на правосъдието детайли за изследванията в "Шарите" - за наличието на наркотици, психотропни вещества, отрови, тежки метали и инхибитори на холинестеразата, поразяващи нервната система.

Кремъл не вижда основание за разследване на случая с Навални

Другите въпроси, които били зададени на германските лекари, включват какви медикаменти използват за лечението му и в какви дози, влошило ли се е състоянието му и защо, какви са изследванията на сърцето, дихателната и централната нервна система.

Руските прокурори искат също да бъдат взети проби от кръвта, урината, косата, ноктите, слюнката и вътрешната страна на бузите му, съобщава "Дневник".

Припомняме, че руският опозиционен лидер Алексей Навални беше откровен на летище Томск, след като си поръчал чай. По време на полета загуби съзнание, заради което самолетът кацна аварийно в Омск. Настаниха го в местната болница, след което го преместиха в Германия по настояване на семейството му и лидерите на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама