Правната комисия подкрепи ГЕРБ, машинното гласуване няма да е задължително

15:32, 01 сеп 20 / Политика 25 1796 Шрифт:

Комисията по правни въпроси в парламента подкрепи идеята на управляващите от ГЕРБ за промени в изборното законодателство, свързани с машинното гласуване.

От партията внесоха законопроект, чиито текстове предвиждат всеки избирател сам да прецени дали да упражни правото си на вот на машина или с хартиена бюлетина.

Машинно гласуване няма да има на местни избори за кметове и общински съветници, а само за парламентарни, президентски и избори за Европарламент. Предвидено е още да има минимум едно устройство и то в секциите с не по-малко от 300 избиратели.

От ГЕРБ предлагат още в Изборния кодекс да бъде разписана и специална глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико Народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Именно заради този текст Християн Митев от „Обединени патриоти“ обяви, че ще се въздържи при гласуването, но минути по-късно промени решението и подкрепи промените. Според него патриотите имали и определени резерви спрямо самия машинен вот.

От БСП се обявиха против предложените промени

Депутатът Крум Зарков определи промените като "еманация на абсолютно безхаберно отношение към законодателния процес". Според него именно това показват измененията „в последния момент, когато изборите вече чукат на врата“.

„Председателят на ЦИК Стефка Стоева напусна, защото осъзнава много добре, че я вкарват в спирала, в която се търси не който да свърши работата, а кой да понесе отговорността от несвършената работа“, заяви Зарков.

Снимка: БГНЕС

Той е категоричен, че законопроектът има скрити цели, сред които и „хвърляне на прах в очите на хората“.

ДПС с алтернативни предложения

ДПС също се обяви против новите текстове и отправи свои алтернативни предложения. От движението настояват да отпадне задължителното гласуване, както и да няма квадратче „Не подкрепям никого“ в избирателната бюлетина.

Проф. Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни

Според партията на Доган, трябва да се възстанови и старият ред за образуване на избирателни секции в чужбина, както и да отпадне принципът на уседналост. От партията за пореден път предложиха да има и възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод.

Снимка: БГНЕС

„ДПС няма да подкрепи проекта на ГЕРБ, за второ четене ще се включим там, където може да има подобрение“, обясни Йордан Цонев и допълни: „Той не решава основните проблеми пред изборното законодателство“.

Очаква се текстовете да влязат за обсъждане в пленарната зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама